Teveel vrijheid anno 2015?

5 mei 2015. Bevrijdingsdag. 70 jaar vrijheid in Nederland sinds het einde van de Tweede wereldoorlog. 5 mei 1945! De meesten van ons kennen het alleen uit de geschiedenisboeken. Of via internet. Maar sommigen van ons weten nog echt wat het is. Vrijheid. Eerlijk gezegd denk ik dat de vele helden die in de oorlog gestreden hebben voor onze vrijheid zich zouden omdraaien in hun graf als ze zouden zien hoe sommigen van ons met onze vrijheid omgaan. En als deze helden nog leven dan denk ik dat ze enorm teleurgesteld zijn in de lading die het woord vrijheid heeft anno 2015.

Even een opfriscursus. Vrijheid in de Vandale wordt omschreven als 1. het vrij-zijn; onafhankelijkheid en 2. daad die de gewone grens overschrijdt; zich vrijheden veroorloven. Wikipedia, iets minder betrouwbaar maar uitgebreider, heeft meerdere definities van vrijheid. Vrijheid (sociologie) verwijst naar de mogelijkheid om te doen en laten wat hij wil terwijl een ander dat ook kan. Filosofische vrijheid verwijst naar dat je vrij bent om iets te doen dat je graag doet, zonder tegenzin en dwang. Vrijheid is ook onafhankelijkheid, dat we als land zelfstandig kunnen beslissen over ons binnenlands en buitenlands beleid en niet meer bestuurd worden door een ander land.

Deze mannen en vrouwen die in de Tweede wereldoorlog hebben gestreden voor onze onafhankelijkheid en vrijheid zien ons nu te pas en te onpas vrijheid nemen. In Nederland kunnen we doen en laten wat we willen en dat maakt dat we ons vrij voelen. Alleen vergeten we vaak dat vrijheid is doen en laten wat je wilt én rekening houden met anderen. Jouw gevoel van vrijheid mag niet maken dat een ander zich minder vrij voelt. Denk je hier wel eens over na?

Vandaag de dag begint vrijheid vaak met vrijheid van meningsuiting. Het recht om te openbaren en het recht om te verspreiden. Ook wel vrijheid van drukpers genoemd. Neem nou Dumpert, een amusementswebsite die gisteren op hun website en Facebook een belachelijk filmpje plaatste van een Nederlands meisje met de naam Rachella. Een hele stoere grote meid die samen met een vriend(je) een geweldige film maakte. In de film geeft Rachella een ander meisje, twee keer de helft wat betreft lengte en gewicht  een dreun. En het vriend(je) dat filmt. En de toeschouwers die doen niets en lopen gewoon weg. Alsof het niets is. Voordat Rachella de “aanslag” pleegt kijkt het vriend(je) nog even vanuit welke hoek hij het beste kan filmen en laat hij haar weten dat het er nu goed op staat. Ik heb net nog even gekeken en op dit moment staat de teller op 3.125 vind-ik-leuks en is het filmpje 2.804 keer gedeeld. Geheel tegen mijn principe in plaats ik onderaan de link zodat jullie kunnen zien wat ik bedoel.

In de Vandale is de definitie van leuk nog altijd grappig, prettig, plezier opleverend. Daarom heeft Facebook een vind-ik-leuk knop. De vind-ik-niet-leuk knop ontbreekt nog steeds dus trek ik de conclusie dat Facebook als doel heeft mensen te plezieren en mensen plezier te laten hebben. Maar hebben we dat ook? Geeft het filmpje van het meisje Rachella jouw plezier? Ja, we hebben vrijheid van meningsuiting maar moet dat nu echt betekenen dat we dit soort filmpjes op Facebook moeten zetten om andere mensen te plezieren? Want ook al geeft Dumpert vandaag aan dat Rachella is opgepakt samen met haar filmende vriend(je), ze zijn toch maar even beroemd geworden met hun trieste “aanslag”. Of berucht. Hoe we het ook noemen, ze hebben in ieder geval de aandacht gekregen die ze niet verdienen. En het mooie van alles, ze hebben vast anderen ook nog aangezet tot het maken van leuke filmpjes tijdens dit soort laffe vechtpartijen. Want zeg nou zelf, wie wil er nu geen 3.125 vind-ik-leuks of 2.804 keer gedeeld worden op Facebook.

Is het niet gewoon zo dat we terug moeten naar af? Dat we met zijn allen moeten zeggen dit soort dingen vind-ik-niet-leuk. Dat wil ik niet op mijn Facebook. Dat amusementswebsites dit soort trieste filmpjes niet op internet zouden mogen zetten. Dat dit soort websites niet beter zouden moeten kunnen worden van het leed van een ander? Dat het tijd wordt dat we weer gewoon naar af gaan. Dat we de jeugd van tegenwoordig leren hoe we vroeger (voor Facebook en internet) of heel vroeger (in 1945) omgingen met dit soort dingen? Toen we Funniest Homevideo’s op tv nog grappig vonden. En na school samen iets leuks gingen doen zonder telefoon met camera. Toen foto’s en filmpjes maken nog niet tot onze dagelijkse activiteitenbehoorde.

Al kan ik me een wereld zonder internet niet meer voorstellen. Ik heb heimwee naar de tijd waarin ik op de basisschool zat. En ik kan me voorstellen dat de vaders en moeders van nu zich druk maken over hoe hun kind de lagere en middelbare schooltijd gaat ervaren. Je zult er bang van worden. Het meest stoute wat ik heb gedaan op de bassischool was een sigaretje roken en kusjes geven in groep 8. Nou dat is toch een hemels vooruitzicht voor de ouders van nu? Als ze zich over dat soort kleine dingen druk zouden moeten maken. En niet over asociaal taalgebruik, pesten, slaande ruzies, ongewenste filmpjes, onveilige seks en drugs. Wat een vooruitzicht!

Dat we ons vrij voelen in een land waarin vrijheid gevierd wordt is heel bijzonder. Daar moeten we blij mee zijn en trots op zijn. Want vrijheid is niet vanzelfsprekend. Dat weten we allemaal. Dat moeten we waarderen en we moeten zorgen dat we onze waarden en normen daarop aanpassen. En niet alleen onze eigen waarden en normen maar ook de waarden en normen van de mensen om ons heen. En als we dit zelf niet kunnen dan moeten we om hulp vragen en niet weglopen en doen alsof we het niet zien. Alleen op deze manier kunnen we onze vrijheid blijven behouden. We moeten denk ik voorkomen dat ons idee van vrijheid van meningsuiting maakt dat we in de toekomst minder vrijheid krijgen omdat sommigen van ons niet geleerd hebben hoe ze op een respectvolle manier met vrijheid om moeten gaan.

Zoals Minister-president Mark Rutte vandaag ook zei: vrijheid vergt veel onderhoud. Van ons allemaal. Laten we er met zijn allen voor zorgen dat de helden van toen trots kunnen zijn op de manier waarop we anno 2015 met onze vrijheid omgaan. Een betere wereld begint bij onszelf.

Liefs Deb

http://www.dumpert.nl/mediabase/6653251/3835930e/rachella_pleegt_geplande_aanslag_op_tenger_kind.html

Advertisements

2 thoughts on “Teveel vrijheid anno 2015?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s