Daar heb je vrienden voor..

vriendschap

Vriendschap. Daar zijn de beste quotes over geschreven. Vriendinnen. Ze komen en ze gaan. Liever een paar goede dan heel veel oppervlakkige. Het maakt niet uit hoe lang ze er zijn als ze er maar zijn en ga zo maar door. En dan het liefst wel in het Engels allemaal natuurlijk. Want dat klinkt gewoon beter.

Ik ben de gelukkige die een paar hele goede vriendinnen heeft. Ik denk dat het er vijf zijn. Drie daarvan kennen elkaar ook nog eens en ze kunnen het alledrie heel goed met elkaar vinden. Heel handig en af en toe super gezellig. Daarnaast heb ik twee goede vriendinnen aan mijn studietijd overgehouden. Al tien jaar ken ik deze twee vriendinnen, ook heel bijzonder. Het leuke van deze vijf goede vriendinnen is dat ze allemaal iets anders te bieden hebben. Heerlijk die vijf vriendinnen! Denken jullie wel eens na over wat jullie vrienden of vriendinnen voor jullie betekenen? Bij deze een ode aan mij vriendinnen. Van mij voor jullie with love…

In willekeurige volgorde is vriendin 1 de moeder met een leuke baan die ook aan haar carrière probeert te werken. Ze houdt dagelijks vele ballen tegelijk in de lucht en leeft soms als een topsporter. Maar ze kan het allemaal. Tenminste bijna altijd. Soms mist ze een bal maar het komt altijd weer goed. Dat is haar heerlijke manier van denken: alles komt wel goed schatje. Deze lieve vriendin heeft een vergelijkbare opleiding en gedachtegang en ik zie haar niet eens heel vaak maar spreek haar vaak genoeg om haar een hele goede vriendin te noemen. Als ik haar spreek hebben we altijd lekkere diepgaande gesprekken en kan ze mij goed de ogen openen. Ooh ja en als haar man erbij is doet hij dat ook nog eens. Heerlijk en eerlijk, wat wil je nog meer? We hebben ook nog eens (een beetje) dezelfde leeftijd en zijn allebei schattig en klein. Nou eigenlijk is zij heel klein en ik heel schattig. En ze vult me aan. Ze denkt wat makkelijker en op sommige momenten kan ik dat heel goed gebruiken. Bij haar kan ik altijd terecht voor serieuze momenten en gezellige gesprekken. En als ik naar huis ga valt alles wat voor de tijd zo rampzalig leek altijd weer mee. Wat een luxe!

Vriendin 2 heeft een bijzondere positie omdat ze meer dan alleen een vriendin is. Ze maakt ook nog eens onderdeel uit van de familie. Ze werd geïntroduceerd door mijn broertje en daar ben ik hem heel dankbaar voor. Veel mensen vinden ons jut en jul en begrijpen niet hoe je als schoonzusjes zo close kunt zijn. Nou neem van mij aan dat er ook gewoon hele leuke en bijzondere schoonzusjes bestaan! Die uiteindelijk meer vriendin dan schoonzus zijn. Dat weten we ook van elkaar. We zijn eerst vriendin en daarna schoonzus. We houden van dezelfde dingen (lees: kleren, shoppen, sporten en gezond eten). En wat zo heerlijk aan deze vriendin is, is dat ze luistert naar al mijn verhalen en problemen en me nooit veroordeelt. Echt nooit! Als ze wat zegt tijdens een goed gesprek doet ze dat vaak met een vraag. Heel slim, zo geeft ze niet haar mening maar opent ze wel een gesprek. En daarna volgt haar mening alsnog heel voorzichtig en daarbij houdt ze zoveel rekening met mijn gevoel. Als ik een zusje zou kunnen hebben dan had ik gewild dat zij mij zusje was. Super handig ook voor de kleding en zo. Want dat doen we ook, af en toe even bij elkaar in de kast neuzen. Waarom kleren kopen als je ook kunt ruilen of lenen!

Dan is daar vriendin nummer 3 die ik via via heb leren kennen. En alle via via ben ik geen vriendin meer mee maar wij hebben het volgehouden. Een bijzondere vriendin in een totaal andere levensfase waar ik ook super gek mee ben. Zij weet precies wanneer ik haar nodig heb en wanneer ze gewoon even moet wachten totdat ik zeg dat ik haar nodig heb. Zij weet dat ik altijd alles alleen wil oplossen. En ze heeft het ook in de gaten als ik dat eigenlijk niet kan. Soms een beetje irritant maar uiteindelijk heel prettig. Met deze vriendin kan ik ook heerlijk praten en theetjes drinken. En over koetjes en kalfjes mopperen, lachen en huilen. Ik dan huilen, want ik ben de jankerd en zij huilt niet snel. Met deze vriendin heb ik ook al een paar keer knallende ruzie gehad. Maar met haar is dat niet erg. Want we weten allebei dat dit kan omdat we het ook weer uitpraten. Ze staat altijd voor me klaar en gaat daarin heel ver. Niet omdat ik dat vraag maar omdat ze het gewoon doet. Omdat ze het beste met mij voor heeft. Echt vanuit haar hart en met heel veel liefde.

Vriendin 4 en 5 kan ik het beste samen omschrijven. We zijn vier jaar samen naar school geweest. Samen afgestudeerd en nu alweer 11 jaar vriendinnen. Toen we afstudeerden hadden we alledrie een vriend. En serieuze toekomstplannen. Ik ben bij het gedeelte serieuze toekomstplannen afgehaakt. Bij hun ging dit gedeelte beter. Vriendin 4 gaat trouwen, heeft een kindje en een leuke vaste baan. Vriendin 5 is direct verder gaan studeren. Ik kwam er pas een paar jaar later achter dat dit best wel een goed idee was. En heb het toen alsnog maar gedaan. Ook vriendin 5 woont samen en heeft een leuke baan. Eigenlijk zijn we alledrie heel verschillend maar toch klikt het enorm goed. Dit zijn mijn huisje-boompje-beestje vriendinnen waar ik nog één keer per maand mee afspreek om bij te kletsen. Nou en dan gooien we in die paar uurtjes altijd alles lekker op tafel. Ze kunnen allebei heerlijk luisteren en zijn ook eerlijk. We spreken elkaar niet heel vaak maar we steunen elkaar allemaal bij alles wat we doen ook al zijn onze levens niet te vergelijken. We houden elkaar soms mooie spiegeltjes voor en dat is super fijn en belangrijk vind ik. Ook deze twee vriendinnen wil ik voor geen goud missen!

Ik besef dat ik heel veel geluk heb met deze vijf vriendinnen die altijd voor mij klaar staan. En ik hoop dat hun allemaal hetzelfde gevoel hebben over mij. Want een goede vriendschap is niet vanzelfsprekend denk ik. Een vriendschap kost tijd en energie en dat moet je willen en kunnen investeren. Maar als je het investeert dan levert het je zoveel op. Vriendschap betekent voor mij soms even tijd maken en begrip tonen voor de ander. Misschien is een vriendschap wel te vergelijken met een relatie. Liefde is er in deze vriendschappen in ieder geval genoeg.

Natuurlijk heb ik net als bijna iedereen ook heel veel vriendinnen gehad die zijn gekomen en weer zijn gegaan. Omdat ik niet genoeg heb geinvesteerd of omdat ik niet genoeg terugkreeg. Of omdat er van één van beide kanten geen of te weinig begrip was. Ik ben ervan overtuigd dat er altijd een reden was voor deze vriendschappen die geen stand hebben gehouden. Sommige vriendinnen horen bij een bepaalde levensfase en andere vriendinnen bleken achteraf geen echte vriendinnen te zijn. Wat wel bijzonder is dat ook deze “vriendinnen” vaak nog onbewust een deel van je leven blijven uitmaken. Omdat je ze blijft tegenkomen of omdat ze nieuwsgierig zijn naar je leven. Die bijvoorbeeld je Facebook of Instagram bekijken of je blog lezen maar waar je verder nooit meer mee spreekt. Ik hoop dat ook deze “vriendinnen” een vriendin of aantal vriendinnen hebben gevonden waar ze net zo gek mee zijn als ik met mijn vriendinnen.

Deze blog is voor mijn vijf goede vriendinnen. Omdat ik zo gek met jullie ben. En voor iedereen die zelf eens na wil denken over de vriendschappen in zijn of haar leven en een duwtje in die richting nodig heeft. En deze blog is ook voor die andere “vriendinnen”  die ik oprecht veel geluk in hun leven wens. En natuurlijk veel lees- en kijkplezier op mijn Facebook, Instragram en blog.

Liefs DebskiG

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s