“Mama?” “Nederland is vol hè?”

gelukszoekers

“Mama?” “Nederland is vol hè?” 11 jaar is ze, het meisje dat dit zegt. Hoe komt ze aan deze kennis denk je dan. Op school hebben kinderen van 11 jaar oud het blijkbaar al over Nederland dat vol is. En over het nieuws van nu. En over vluchtelingen. En over asielzoekers. En over buitenlanders. Want dat is waarom sommige mensen, of veel mensen, al een paar weken schreeuwen dat Nederland vol is. Tenminste vluchtelingen, asielzoekers en buitenlanders zijn sinds een paar weken weer hot en trending in het nieuws, maar waarschijnlijk schreeuwen ze het al veel langer.

Ik zat laatst bij de kapper met een paar mevrouwtjes die heerlijk met elkaar in gesprek waren. En dat ging ongeveer zo: “zo goed hebben wij het ook niet hier.” “Dat denken die vluchtelingen wel.” “Maar dat is echt niet zo.” “Wij hebben het hier best slecht.” De toon was gezet. Geven aan goede doelen voor mensen die het minder hebben deden deze mevrouwtjes ook niet. Want ze houden het liever zelf. Hun woorden hoor, niet de mijne! Tuurlijk mevrouwtjes die geboren zijn na de Tweede Wereldoorlog en die niet eens weten wat slecht is. Ik heb wijselijk mijn mond dicht gehouden. En ondertussen schaamde ik me dood. Voor mijn medemens. Voor deze mevrouwtjes. Moeders van kinderen in onze maatschappij. Kinderen die leren dat ze niet moeten delen. Kinderen die leren dat wij het helemaal niet zo goed hebben in Nederland. Hoe triest is dat?

Maar goed. Die moeder van het meisje van 11. Die vroeg ik hoe zij dit dan had aangepakt. En zij had een klein gesprekje gehad met haar lieve dochter. Of eigenlijk met allebei haar dochters, want ook haar dochter van 9 luisterde een beetje mee. In dit gesprekje had ze uitgelegd wat vluchtelingen en asielzoekers zijn en waarom mensen vluchten uit hun eigen land en asiel aanvragen in Nederland. Niet omdat ze “gelukszoekers” zijn maar omdat ze niet veilig zijn in hun eigen land. Omdat ze geen toekomst hebben. Ze had het meisje ook gevraagd wat zij had gedaan als ze in deze situatie zat. Of ze dan niet heel graag naar Nederland had gewild. En het meisje? Het meisje van 11 zei natuurlijk volmondig JA!

Het verschil tussen wel of niet veilig zijn en wel of niet een toekomst hebben is volgens mij ook het eerste en grootste verschil tussen een goed en slecht leven hebben. Dus mevrouwtjes bij de kapper en de rest van Nederland die op dit moment puft, steunt, zeurt, schreeuwt en wat nog meer doet bij deze mijn boodschap voor jullie: jullie hebben het niet slecht. Het kan nog veel slechter. Heel veel slechter! En stieken weet je dat natuurlijk zelf ook wel. Dat je het in Nederland hartstikke goed hebt. Omdat je veilig bent en omdat jij en iedereen om je heen die je lief hebt een toekomst hebben. Je moet er wel zelf wat voor doen. Of heel veel voor doen. Maar slecht heb je het niet. Want je bent hier nog. Vluchten uit Nederland is nog niet in je hoofd opgekomen toch?

Zou jij het op dit moment in je hoofd halen om in een bootje te stappen en alles wat je lief hebt achter te laten omdat je misschien een beter leven krijgt? Misschien hè! Want misschien word je net als velen die je voor gegaan zijn wel de dupe van moeder natuur die ervoor zorgt dat het bootje waarin je zit zinkt als een baksteen. Je weet wel, waardoor je aanspoelt als een dooie walvis met je longen vol met water in plaats van vol met schone lucht. Net zoals Aylan Kurdi, het 3 jarige Syrische jongetje dat woensdag aanspoelde. Verdronken op weg naar veiligheid. Op weg naar een betere toekomst. Kun je je dat voorstellen? Dat je met die kennis in je hoofd in een bootje stapt? Wees maar eerlijk. Zeg naar gewoon NEE! Daar wil je niet eens aan denken.

Ik denk dat mijn relaas weinig verandering zal brengen in onze samenleving. De mentaliteit en gedachtegang van onze medelanders is nu eenmaal heel divers. Heel mooi en tegelijkertijd ook heel verschrikkelijk. Ik weet in ieder geval wel dat ik later net als de moeder van dit meisje van 11 wil zijn. Een moeder die haar kinderen opvoedt met het motto “leven en laten leven” in een wereld die best wel angstaanjagend is.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s