JIJ tegen de stress.. Wie wint?

Vandaag heb ik het van de stress gewonnen. Denk ik. Nou ja, ik weet het bijna zeker. En ik weet zeker dat jij dat ook kunt. Hoe? Dat lees je hier. Op dit moment gebeuren er een paar grote dingen in mijn leven waardoor ik de afgelopen dagen voor mijn gevoel heel veel moest doen en uiteindelijk niks deed. Ik had zo ongeveer 6 lijstjes gemaakt met wat ik allemaal wilde en moest doen en het lukte gewoon niet. Heel irritant en frustrerend! En als ik dan toch wat deed, deed ik ook nog eens drie dingen tegelijk waardoor ik het overzicht nog meer kwijt raakte. Ik vergat ook constant wat ik nog moest en wilde doen en daar waar ik normaal super georganiseerd en gestructureerd ben was ik dus nu de weg even kwijt. Ik had de hele tijd een stemmetje in mijn hoofd die mij vertelde wat ik allemaal nog wel niet moest doen. Super irritant en vanmiddag was ik er in één keer helemaal klaar mee. Dus wat heb ik gedaan? Ik ben er eens even rustig voor gaan zitten en heb alles op een rijtje gezet.

Maak een lijstje
Ik ben begonnen met mijn 6 lijstjes om te toveren naar 1 lijstje. Op een A4-tje heb ik geschreven wat ik allemaal nog moet doen en ook heb ik aangegeven wanneer ik wat wil doen. Zo heb ik overzicht van heel belangrijk naar minder belangrijk en valt de druk van mij af dat ik alles tegelijk wil doen. Weet je hoe fijn het voelt om dingen af te strepen in je to-do lijstje? Heel fijn kan ik je vertellen.

Eén ding tegelijk
Ik heb me ook voorgenomen dat ik nog maar één ding tegelijk mag doen. Het werkte namelijk niet echt efficiënt toen ik èn verhuisdozen aan het inpakken was èn die geweldige serie wilde kijken èn me tegelijkertijd ook nog aan het bedenken was wat ik allemaal nog wou doen. En ik kwam ook niet echt tot rust toen ik een boek aan het lezen was met de televisie aan en de verhuisdozen voor mijn neus. Het werkt echt rustgevend als je maar één ding tegelijk doet. Het geeft overzicht en maakt dat je sneller klaar krijgt wat je klaar wilt hebben. Vandaar dat mijn motto vanaf nu wordt: #stapvoorstap.

Me time
Je kunt niet continu op niveau presteren. En ook als je denkt dat je dit wel kunt dan kun je dit toch niet. Geloof mij nu maar! Kijk bijvoorbeeld eens naar topsporters, die kunnen echt niet elk moment pieken. Die zijn een kei in doseren en dat is wat jij ook af en toe moet doen. Dus zorg ervoor dat je ook tijd voor jezelf neemt. Zo beloon ik mezelf op dit moment met een aflevering van die geweldige serie die ik aan het kijken ben als ik thuis kom van mijn werk. Of ik neem even een warme douche om te ontspannen. En daarna ga ik verder, je weet wel #stapvoorstap. Op deze manier kun je pieken wanneer je moet, ontspannen wanneer je wilt en krijg je meer rust.

Wees af en toe eens even alleen met je gedachten
Ik heb echt een verschrikkelijke keuken. Lelijk en zonder afwasmachine. Maar ik weet zeker dat ik mijn afwasmomentje nog ga missen als ik straks een keuken met afwasmachine heb. Want dat is het moment in mijn dag dat ik even alleen ben met mijn gedachten. Geen televisie of radio aan. Geen mensen die tegen mij praten en alleen maar stilte. Echt een geniet momentje. Op die momenten luister ik even rustig naar mezelf en mijn gedachten en neem ik de beste beslissingen. Dan kom ik echt tot rust. Heb jij weleens zo’n momentje?

Ga sporten
Door jezelf in te spannen kan je lichaam zich ontspannen. Ik weet het, het klinkt onlogisch. Maar toch is het zo. Want als ik geen zin heb om te sporten omdat ik veel te druk ben geweest, mijn hoofd veel te vol heb en toch  ga sporten kan ik goed slapen ‘s nachts. Ga ik niet sporten na een drukke dag, dan slaap ik heel slecht. Er bestaat een verschil tussen geestelijk vermoeid en lichamelijk vermoeid zijn. En als ik geestelijk moe ben van alle drukte en chaos en ik ga niet sporten, dan slaap ik nooit goed. Ga naar de sportschool, ga lekker hardlopen of ga een eind wandelen. Probeer het maar eens uit en je zult zien dat het werkt!

Zeg stop tegen jezelf
Als je jezelf voorbij loopt zeg dan stop. Ga er dan even voor zitten en zet alles op een rijtje en ga daarna weer verder. Uiteindelijk gaat wat je ook wilt doen veel sneller dan als je maar doorgaat. Dus denk op tijd stop, druk op de pauze knop, denk even weer #stapvoorstap en ga daarna verder. Dat voelt echt beter.

Maak je stress inzichtelijk
Ik kreeg laatst van iemand de tip om elke avond voordat ik ga slapen even over mijn dag na te denken en mijzelf de volgende vragen te stellen:

– Hoeveel stress heb ik op een schaal van 1 tot 10?
– Hoe voelt dit?
– Welke gedachtes horen bij dit gevoel van stress?
– Waar ben ik dankbaar voor?

Misschien klinkt het een beetje zweverig en vreemd maar het hielp mij echt. Door bij te houden hoeveel stress je hebt, hoe dit voelt en waar dit weg komt kun je inzichtelijk krijgen wat de stress veroorzaakt. Wat het probleem is dat jou gestrest maakt. En als je weet wat het probleem is kun je aan een oplossing gaan werken. Lekker in slaap vallen doe ik door heel eenvoudig elke avond voor het slapen gaan even na te denken over waar ik dankbaar voor ben die dag. Zo slaap je met een goed en positief gevoel in. Dat komt je nachtrust ten goede. Wat wil je nog meer?

Tot slot:
Niemand is hetzelfde en dit is dus ook echt mijn manier om met stress om te gaan. Heb jij een andere of betere manier laat het mij dan weten. Leren van elkaar is het mooiste wat we kunnen doen toch?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s