De inspirerende mensen van TEDx Saxion – wat is geluk?

11 november 2015. TEDx Saxion University: the pursuit of happiness. Oftewel het najagen van geluk. Bij binnenkomst word ik geïnterviewd. Waarom ben je hier? Wat verwacht je van vandaag? Daar moest ik even over nadenken. Ik was daar omdat ik TEDx weleens voorbij zie komen op social media en omdat ik nieuwsgierig was. Ik verwachtte dat ik meerdere omschrijvingen van geluk zou gaan horen zodat ik mijn eigen omschrijving van geluk zou kunnen uitbreiden. Of beperken. Of aanpassen. Of misschien is mijn eigen omschrijving van geluk wel beter. Ik ging dus open minded naar de TEDx bijeenkomst van Saxion University en ik liet me inspireren door de TEDx sprekers. En inspirerend dat was het. Wat een bijzondere mensen stonden daar op het podium!

Er werd afgetrapt met een korte film van Chris Anderson, het boegbeeld van TEDx, die TEDx omschrijft als een platform dat wereldwijd gebruikt wordt om ideeën te verspreiden die de moeite waard zijn. En vandaag was het de beurt aan Enschede. Saxion University heeft met een hele groep vrijwilligers een TEDx bijeenkomst opgezet om ons aan het denken te zetten. Hoe gaaf is dat!

Wat bij mij is blijven hangen is dat the pursuit of happiness vaak werd gekoppeld aan helpen. Zo waren er Alexander de Groot en Bas Timmer, de bedenkers van de Shelter Suit, die aangaven dat hulp altijd gegeven of gevraagd wordt. En in beide vormen geeft het ons een goed gevoel. Dat klopt volgens mij wel. Ik word gelukkig als ik mensen kan helpen en ik word gelukkig als iemand mij helpt. Punt gemaakt! Helpen maakt ons trots. Dat klopt ook. En deze jongens mogen ook trots zijn op zichzelf. Kijk eens op hun Facebookpagina Sheltersuit Foundation.

De host van de avond Brahma T. Ramsodit inspireerde tussen de sprekers door met verschillende quotes. Bijvoorbeeld de quote “Always start with the why” van Simon Sinek. Waarom doe jij wat je doet? Wat is je motivatie? Doe je het wel om de juiste redenen? Goede vragen die je jezelf kunt stellen en die bijdragen aan de sociale ontwikkeling. Is de why duidelijk? Dan kun je door naar what en how. Wat kun je doen om anderen te helpen en hoe kun je dat doen? Dat zet je aan het denken toch?

Kennen jullie de documentaire The Only Son? Deze documentaire vertelt het verhaal van Pema Gurung. En Pema, die was één van de sprekers van TEDx Saxion. Ook hij beschreef geluk als anderen helpen, in het bijzonder zijn familie. Hij heeft de keuze moeten maken tussen een beter leven voor zichzelf en het leven dat zijn ouders wilde dat hij ging leiden. Een keuze die gepaard ging met druk, schuldgevoel en verwarring. Pema koos voor zichzelf. Voor zijn geluk. En door dit te doen kon hij ook zijn ouders helpen. Een moedige keuze. Een keuze uit liefde voor zichzelf en zijn familie.Hij eindige met de mededeling dat we niet iedereen kunnen helpen maar dat we altijd een paar mensen kunnen helpen. En als iedereen een paar mensen zou helpen, dan zou de wereld al snel een stukje mooier zijn. Daar sluit ik mij volledig bij aan!

Er werd ook een film getoond van Anders Fjellberg. Een journalist die samen met een fotograaf twee vluchtelingen een gezicht heeft gegeven. Het verhaal van twee aangespoelde lichamen in Nederland en Noorwegen die niet geïdentificeerd konden worden en eindigden als een cold case. Het leek alsof niemand deze mensen miste. Na onderzoek kwamen zij erachter dat de lichamen twee vluchtelingen waren die vanuit Calais naar Engeland wilden zwemmen. Ze hebben het nooit gehaald. De boodschap van Anders: nummers zeggen niets over wie mensen zijn, waar ze vandaan komen en waarom ze gevlucht zijn. Eens! Ik ben enorm dankbaar dat ik geen nummer ben in deze maatschappij. Dat ik geen vluchteling ben. Dat ik niet na hoef te denken over een beter leven en wat ik wil doen om dit te bereiken. Ik heb geluk gehad dat ik hier in Nederland woon. Dat ik veilig ben. Wat zou jij doen om veilig te zijn? Om je zelfrespect te behouden? Om werk te vinden of je opleiding af te maken? Zou jij je geluk ooit op dezelfde manier achterna jagen als deze vluchtelingen? Eerlijk? Ik niet. Ik zou dat nooit durven.

Een totaal andere insteek van the pursuit of happiness had Gijs Huisman die duidelijk maakte dat wij mensen allemaal aangeraakt moeten worden om gelukkig te zijn. Sociale aanraking verbetert onze gezondheid. Het vermindert stress, verlaagt de hartslag en laat ons liefde voelen. Op afstand is dit niet mogelijk en daarom is hij bezig met de ontwikkeling van TASST een mouw die ervoor zorgt dat je elkaar op afstand kunt aanraken. En daar zat ik dan in de zaal. Met mijn grenzeloos verliefd situatie op 1700 kilometer van hier. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet warm werd van het idee. De aanraking op die mouw die binnenkomt als een trilling vergelijkbaar met een trillende telefoon maakt voor mij niet dat de afstand minder erg wordt. Het is “zijn” aanraking die mij kippenvel bezorgt. Technologie kan dat wat mij betreft nooit vervangen. Meer technologie dan er nu al is kan mij niet gelukkiger maken in een relatie op afstand. Zolang ik maar Skype of Facetime heb is het voor mij ok. Wat vinden jullie?

Enthousiast werd ik van Thomas van der Meer die onze hersenen vergeleek met onze maag. We eten, het wordt verwerkt en in zijn woorden: “shit comes out”. En in hetzelfde idee: we denken, we voelen en proeven en opnieuw “shit comes out”. Gaat er iets goeds naar binnen dan komt het er goed uit en gaat er iets slechts naar binnen dan komt het er slecht uit. Klinkt logisch toch? Volgens Thomas is de oplossing meer complimenten geven. Complimenten triggeren goed gedrag en goed gedrag levert complimenten op. Neem deel aan dat proces, doe af en toe iets onnodigs, wees trots, wees blij en houd van jezelf. Dat klinkt goed toch? Als je daardoor geluk kunt vinden dan is het toch zeker het proberen waard.

Mijn held of beter heldin van de avond is Hanneke Tel. Zij gaf mij echt kippenvel! Een muurbloem die altijd veel ziet, hoort en observeert zoals ze zelf zegt. De introverte jonge vrouw die haar powershoes had aangetrokken en bibberend op het podium stond omdat ze haar angsten wilde overwinnen. Zo mooi om te zien. De bibbers verdwenen zo snel en haar verhaal was zo inspirerend. Geluk is soms meer doen dan je durft. Geluk is je angsten overwinnen. En de quote van Albert Einstein die Hanneke inbracht om haar punt te onderbouwen: Always try, if you never try, you’ll never know. Daar heb ik echt niets meer aan toe te voegen!

De band The Hidden Agenda rapte erop los met woorden als its up to you en live your life how you want it. Ook dat is volgens mij the pursuit of happiness. Je zult het zelf moeten doen want je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk. Doen wat jezelf wilt en je leven leiden op je eigen manier. Als je dat kunt ben je volgens mij heel gelukkig. Of beter gezegd: als je dat doet kun je volgens mij heel gelukkig zijn.

Kennen jullie de vrolijke buschauffeur nog? Shandrick Elodia? Nou die was er ook om te praten over geluk. Volgens hem zijn er 3 dingen waar mensen bang voor zijn: doodgaan, ziek zijn en lage prijzen. Als iets goedkoop is verandert de identiteit van een product. Goedkoop is gekoppeld aan slechte kwaliteit en dat zou anders moeten volgens Shandrick. Dus is zijn missie goedkope producten leuk en/of mooi maken. Goedkope producten gewild maken. De sfeer veranderen. Goedkope producten veranderen in geweldige producten. En daar zit dan ook het verschil tussen zakelijk zijn en aan liefdadigheid doen volgens hem. Geld verdienen of een goede daad verrichten. Wat maakt jou gelukkig?

Host Brahma sloot de TEDx bijeenkomst van Saxion University af met een gedicht. En hij eindigde met: I’ve got a seat free next to me, do you want to go together? Mooie woorden om een mooie middag mee af te sluiten. Volgens mij is gelukkig zijn alleen mogelijk als je het met andere mensen kunt delen. Wat heb je eraan als je alles hebt wat je wilt en je kunt het met niemand delen? Ik in ieder geval niets.

11 november 2015. TEDx Saxion University in 4 woorden: #geluk #zelf #helpen #delen. Aan mijn verwachtingen is voldaan. Ik ben geinspireerd door bijzondere sprekers en heb mijn omschrijving van geluk uit kunnen breiden. Geluk is voor mij mijn leven leiden op mijn manier. Doen wat mij gelukkig maakt. En hoe doe ik dat? Door anderen te helpen en door geholpen te worden door de mensen om mij heen. Door te delen met de mensen in onze maatschappij. En vandaag deel ik mijn beleving van de TEDx bijeenkomst over the pursuit of happiness met jullie. Wat is geluk voor jou?

 

 

 

Advertisements

One thought on “De inspirerende mensen van TEDx Saxion – wat is geluk?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s