Gelukszoeker(s) in Losser

Het is officieel! Vandaag heb ik bericht ontvangen. Vanaf 25 november 2015 ben ik na 10 jaar weer officieel een inwoner van het mooie dorp Losser. Mijn geboorteplaats, mijn thuis, de plek waar ik mij veilig voel. Ik ben altijd trots geweest op Losser. Het is niet meer vanzelfsprekend dat je in een dorp kunt wonen waar je je veilig kunt voelen. Een dorp dat je zonder na te denken je thuis kunt noemen. 

Ik hoop dat mijn vriend als hij straks in Nederland komt wonen hetzelfde zal denken over Losser. Dat Losser ook zijn thuis zal worden. Zodat we nog lang en gelukkig samen in Losser kunnen leven. Om mijn vriend niet “bang” te maken heb ik hem maar niet verteld hoe wij hier in Losser denken over vluchtelingen. Wij is misschien niet het juiste woord, maar op Facebook is duidelijk gebleken dat Losser naast voorstanders ook veel tegenstanders heeft als het om vluchtelingen gaat. Of als het om buitenlanders gaat? Of als het om vluchtelingen én buitenlanders gaat.

Vanwaar mijn twijfel? Nou die twijfel komt voort uit het feit dat mijn dorpsgenoten,  “buitenlanders” en mensen uit Losser en omstreken heerlijke racistische opmerkingen plaatsten onder het Facebook bericht van onze populaire burgermeester Michael Sijbom. Om welk bericht op Facebook het gaat: Gezocht vrijwilligers voor crisisopvang vluchtelingen. Interesse? Kijk op www.vluchtelingenopvanglosser.nl.

Misschien dat het aan mij ligt hoor, maar vraagt onze populaire burgermeester, die na dit Facebook bericht duidelijk minder populair is, om een reactie? Volgens mij niet toch? Hij vraagt alleen of er mensen zijn die interesse hebben om als vrijwilliger bij te dragen aan de crisisopvang van vluchtelingen in Losser. Wat je dan zou kunnen reageren is ja, nee of misschien. Je hoeft  volgens mij niet te zeggen waarom en eigenlijk hoef je niet eens te reageren want als je interesse hebt dan verwijst deze (niet meer) populaire burgermeester je naar de hierboven genoemde website.

Ik vraag mij dan serieus af waarom er op dit moment al meer dan 250 reacties geplaatst zijn door mensen uit Losser en omstreken. Het merendeel van deze reacties klinkt niet als ja, nee of misschien. Het komt niet eens in de buurt. Ik begon gisterenavond met het lezen van de eerste reacties vlak voordat ik naar bed ging. Slapen in mijn eigen bed in het veilige Losser was mijn doel. Mislukt! Na het lezen van de reacties was ik misselijk en had ik een hartslag van 180 met een adrenalinestoot als gevolg. Ik was verdrietig en had plaatsvervangende schaamte. Voor al die mensen met hun ongenuanceerde reacties.

Ik als mens kan en wil niet begrijpen waarom een gedeelte van mijn medemens zo haatdragend is naar vluchtelingen. Of naar buitenlanders. Of naar vluchtelingen én buitenlanders. Daarom kon ik het niet laten om te reageren op het Facebook bericht van onze burgermeester Michael Sijbom. Ik ben ook mijn boekje te buiten gegaan door te reageren met meer dan een ja, nee of misschien. Mijn reactie:

Ik ben begonnen met het lezen van alle reacties en ben er maar snel mee gestopt. Iedereen mag in dit land nog steeds ongenuanceerd zeggen wat hij/zij denkt en daar wordt momenteel ernstig misbruik/gebruik van gemaakt. Heel triest! Ik heb me aangemeld omdat ik zelf ook geholpen wil worden als ik ooit in een positie als deze kom te staan. En ik neem er met veel plezier een dagje vrij voor. Wat mij betreft is het helpen van mensen, vluchteling of niet, een verrijking van je eigen persoon. Door andere mensen te helpen leer je dat je het zelf zo slecht nog niet hebt..

Ik weet het, dat zijn heel veel meer woorden dan een ja, nee of misschien. En deze woorden kregen 38 vind-ik-leuks en 2 positieve reacties. Maar daar deed ik het niet voor. Ik wil geen schouderklopje. Wat ik wil is vrede op aarde. Wat ik wil is sociaal gedrag van ons allemaal. Ik wil dat we nadenken voordat we iets op social media zetten. Ik wil dat we allemaal weer mensen zijn, zonder de stempel vluchteling, buitenlander of Nederlander. Ik wil dat we niet ongenuanceerd onze mening geven op social media omdat dit toevallig kan en mag. Ik wil dat mijn kinderen later net als mij een onbezorgde jeugd kunnen hebben in mijn mooie dorp.  Maar ja, ik kan wel meer willen.

Ik ben van mening dat een betere maatschappij bij onszelf begint. Kijk eens naar jezelf en denk eens na over wat jij denkt en wat jij hardop zegt. Heb jij wel in de gaten wat jij het internet op gooit? Is dat echt nodig? En waar komen jouw woorden uit voort? Ben je ontevreden of ongelukkig omdat jezelf niet “genoeg” hebt? Denk dan eens verder. Waarom vind jij dat je meer verdient dan dat je nu krijgt of hebt? Heb je daar hard voor gewerkt of gestudeerd? Doe jij iets bijzonders waardoor je meer hoort te hebben dan je nu hebt? Waardoor je meer hoort te hebben dan de gemiddelde mens? Of is het jouw droom dat jij ook graag alles wilt hebben wat je hartje begeert? En ligt het dan aan die vluchteling of aan die buitenlander dat jij niet hebt wat jij vindt dat je hoort te hebben, of ligt dat aan jezelf?

Mijn Losser is mijn thuis. En ik ben trots dat ik mijn Losser mag delen met deze vluchtelingen. Voor even of voor altijd, dat maakt mij niets uit. Net zoals vroeger toen ik nog aan de Braakstraat woonde tegenover een huis vol met vluchtelingen. Dan heb ik het over ongeveer 25 jaar terug toen we nog geen Facebook hadden. Toen we onze ongenuanceerde meningen nog niet het internet op konden gooien.  Toen noemden we het niet een huis vol met vluchtelingen maar een huis vol met mensen. Lieve mensen en vriendelijke mensen die dankbaar waren voor hun plek in het veilige Losser. Voor een aantal van die mensen is mijn Losser ook hun Losser geworden. En als ik die mensen nu zie lopen dan schaam ik me voor iedereen die zijn of haar medemens, vluchteling, buitenlander of Nederlander, geen gevoel van thuis wil geven. Om wat voor reden dan ook.

Mijn verzoek voor iedereen die dit leest: denk alsjeblieft goed na voordat je de volgende keer je mening op sociaal media zet. Voordat je je mening geeft over vluchtelingen en buitenlanders. Wij zijn de maatschappij! Wij zijn het voorbeeld voor onze kinderen en kleinkinderen. En voor de kinderen van anderen. Of we nu willen of niet. De maatschappij, dat zijn wij!

Advertisements

7 thoughts on “Gelukszoeker(s) in Losser

  1. Wow… mooi verwoord (sorry dat ik zo maar even binnenval). Maar dat is denk ik ook mede het probleem waar we tegenaan lopen. Een boute mening is snel gedropt op het net, maar wil je de nuance aanbrengen dan heb je een boel woorden nodig. Een veel van die producenten van de oneliners haken af bij zo’n lap tekst. Daarom is er denk ik ook nog geen goed antwoord op populistisch gebral gevonden.
    Ik hoop dat jij je vriend het Losser kunt laten ervaren dat jij graag voor ogen hebt; mooie plekken en mensen genoeg!

    Groeten, Richard

    Like

  2. Ik ben benieuwd of je er over een paar jaar, als Wass zijn Nederlandse paspoort heeft bemachtigd en je heeft laten vallen als een baksteen, nog steeds zo over denkt.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s