Zou JIJ jezelf aannemen?

Kennen jullie die reclame op de radio? Die met de vraag “zou JIJ jezelf aannemen?” Die houdt mij al een tijdje bezig. Een simpele vraag maar ik heb nog niet direct het antwoord klaar. En jij? Kun jij deze vraag beantwoorden? Toen ik googelde op deze vraag kwam het eerste hulpmiddel al voorbij: het boek Zou jij jezelf aannemen? Het sollicitatiehandboek van Freek van Kraaikamp. In dit boek komen bijvoorbeeld de volgende vragen voorbij die jij jezelf kunt stellen:

 • Presenteer jij jezelf goed?
 • Bereid jij jezelf goed voor?
 • Verplaats jij je in de organisatie waar je solliciteert?
 • Weet jij wat jij de organisatie te bieden hebt?

Mooie vragen ter voorbereiding van een sollicitatieprocedure. Dit boek laat jou door de ogen van een werkgever inzien of jij goed bezig bent tijdens de voorbereiding van een sollicitatiegesprek en alle bijkomende voorbereidingen. Leerzaam en praktisch en heel toepasbaar voor iedereen in Nederland die op zoek is naar een (nieuwe) baan. Dus een boekentip van mij voor jullie!

Maar wat als je het nou eens iets verder trekt: je hebt al een baan en hoeft dus niet meer te solliciteren. Elk jaar heb jij een functioneringsgesprek en een beoordelingsgesprek en het gaat zoals het gaat. Soms denk je weleens na over een nieuwe baan of een andere functie maar met die gedachten doe je eigenlijk (nog) niets. Je doet gewoon elke dag je werk. Omdat jij het goed vindt zo of omdat je twijfelt aan jezelf en je eigen kunnen en niet durft te solliciteren. Kun jij in deze situatie de vraag zou jij jezelf aannemen? ook positief beantwoorden?

Ik zeg niet dat je per se van baan of functie zou moeten veranderen maar ik ben wel van mening dat je altijd het beste uit jezelf moet halen. Welke baan of functie je ook hebt. En ik heb gemerkt, bij mijzelf maar ook in het verleden bij collega’s, dat het soms heel verleidelijk is om gewoon maar te doen wat je moet doen zonder af en toe eens kritisch naar jezelf te kijken. En zonder stappen te maken of te nemen. Herkenbaar? Dan zou jij jezelf een spiegel kunnen voorhouden en bijvoorbeeld de volgende vragen kunnen stellen:

 • Heb ik plezier in mijn werk?
 • Ben ik tevreden over mijzelf als werknemer of zijn er punten die ik kan verbeteren?
 • Welke verwachtingen heb ik van mijn collega’s en voldoe ik zelf ook aan die verwachtingen?
 • Als ik mijn manager zou zijn, zou ik dan tevreden zijn over de manier waarop ik mijn werk doe?
 • Voldoe ik aan de eisen die gesteld worden in mijn functie?
 • Ga ik mee met veranderingen en vernieuwingen?
 • Kom ik in een andere baan of functie beter tot mijn recht?
 • Wat heb ik nodig om een werknemer te zijn die ik zelf zou aannemen?

Ik denk dat iedereen het ermee eens is dat die eerste vraag het belangrijkste is. Plezier hebben in je werk maakt het allemaal een stuk leuker en gemakkelijker. Fijne collega’s dragen daar ook zeker aan bij. Als ik bijvoorbeeld even naar mijzelf kijk dan heb ik zeker plezier in mijn werk. Omdat ik mijn werk leuk vind maar ook omdat ik hele fijne collega’s heb. Ik weet welke punten ik aan mijzelf nog wil en kan verbeteren en ik weet ook dat mijn collega’s mij helpen met die verbeterpunten. Omdat wij het met elkaar hebben over onze verbeterpunten en de manier waarop wij ons werk uitvoeren. Met mijn manager heb ik deze gesprekken ook. Ik denk dat je je collega’s en je manager nodig hebt om jezelf te ontwikkelen in je huidige functie of richting een toekomstige functie.

Natuurlijk zijn deze gesprekken met collega’s en managers soms eng. Het betekent dat jij je kwetsbaar moet opstellen en dat je soms feedback krijgt die confronterend is. Deze feedback is volgens mij wel heel noodzakelijk om jezelf te ontwikkelen en de vraag zou jij jezelf aannemen? te kunnen beantwoorden. Jij hebt input nodig om kritisch naar jezelf te kijken. Een spiegel alleen is vaak niet voldoende want zeg nou zelf een spiegel geeft vaak een vertekend beeld van de werkelijkheid.

Even terug naar de vragen die jij jezelf zou kunnen stellen. Er zijn nog heel veel meer vragen te bedenken om kritisch naar jezelf te kijken. En ik ben heel benieuwd welke vragen jullie daarvoor gebruiken. Gebruik jij hele andere vragen voor je zelfreflectie dan de vragen hierboven? Of heb jij aanvullingen? Ben jij van mening dat ik een vraag gemist heb die absoluut in dit rijtje thuis hoort? Laat het mij weten. Samen kunnen we elkaar helpen om onszelf verder te ontwikkelen. Als mens en als collega.

Liefs DebskiG

Facebook banner.JPG

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s