Nou coach, wat doe jij? En hoe?

Ik ben gek op Facebook. Echt waar. En dan niet op alle hoera gefeliciteerd, kijk-eens-wat-ik-een-mooi-leven-heb, selfies en liefdesbetuigingen maar op leren via Facebook. Ontwikkelen via Facebook. Nadenken over een bijzondere quote die iemand plaatst of challenges die je gratis online kunt volgen. Challenges? Ja challenges! Je weet wel: leer jezelf beter kennen in 10 dagen, leer beter en gezond eten of leer (team)coachen. Leren en jezelf ontwikkelen via Facebook. Het kan, op vele manieren en het wordt steeds meer aangeboden! Zo heb ik begin maart de 10-daagse coach challenge gevolgd via Facebook aangeboden door Bureau Dolly

Bureau Dolly heeft mij in 10 dagen een aantal handvaten gegeven waarmee ik mezelf kan ontwikkelen als coach maar ook waarmee ik mezelf kan coachen. En dat maakt een challenge als deze coach challenge zo mooi. Je hebt namelijk de vrijheid om ermee te doen wat je wilt doen. Wil je leren coachen? Hartstikke goed, dat kan! Wil je kritisch naar jezelf kijken en jezelf beter leren begrijpen? Dat mag ook! Wil je allebei? Super ga er dan voor! En zo ging ik aan de slag. 10 dagen en in die 10 dagen elke dag een filmpje van 2-3 minuten met een toelichting. Simpel, duidelijk, gratis, niet tijdrovend en neem van mij aan het zet je aan het denken.

In 10 dagen leerde ik het volgende:

  1. Leer te luisteren zonder te oordelen. Je mag een oordeel hebben maar dit oordeel moet het gesprek niet beïnvloeden. Wees met je aandacht bij degene waar je mee praat.
  2. Leer door te vragen. Kijk wat erachter het verhaal zit, en kijk wat er gebeurt. Stel verdiepende vragen, bijvoorbeeld: wat deed dat met je? Ga op zoek naar de emotie van degene waar je mee praat.
  3. Leer een spiegel te zijn voor een ander. Jij kunt voor iemand een magische spiegel zijn omdat jij dingen bij de ander kunt zien die hij/zij zelf niet ziet. Door te observeren en te spiegelen en te vertellen wat je ziet kun je iemand nieuwe informatie over zichzelf geven. Doe dit op een positieve manier zodat je degene waarmee je praat kunt helpen met ontwikkelen en groeien.
  4. Leer groot te denken. In het dagelijkse leven denken we vaak realistisch en klein. Door groot en out of the box te denken komen diepste wensen, verlangens en emoties naar boven. Deze informatie heb je nodig om degene waarmee je praat te helpen na te denken over vervolgstappen. Stel bijvoorbeeld de vraag: wat zou jij willen realiseren in het leven als alles mogelijk was?
  5. Leer in kleine stapjes te denken. Nadat iemand groot gedacht heeft moet er nagedacht worden over kleine stapjes die ervoor zorgen dat het grote doel gehaald wordt. Kleine stapjes bedenken en nemen werkt verlossend omdat deze stapjes makkelijker haalbaar zijn dan één grote stap. Ze zorgen voor motivatie. Grote stappen zijn onveilig en zorgen ervoor dat je stappen niet gaat nemen of niet vol kunt houden. Help degene waar je mee praat om na te denken over kleine stapjes.
  6. Leer creatief te denken. Denk in mogelijkheden en geef veel opties aan degene waarmee je praat. Op deze manier gaan mensen verder denken dan ze in eerste instantie doen. Ga bijvoorbeeld brainstormen over alle opties die er zijn.
  7. Leer balans te vinden. Zorg ervoor dat mensen die willen veranderen niet doorslaan door een balans te vinden tussen kwaliteit en de valkuil die horen bij een bepaald doel.
  8. Leer out of the box te denken door bijvoorbeeld kaarten te gebruiken. Bureau Dolly heeft een magische carddeck ontwikkeld. Dit carddeck bestaat uit verschillende kaarten met een boodschap. Door samen met degene waarmee je praat een kaart te trekken heb je handvaten voor een goed gesprek met bijvoorbeeld de vragen: herken je dit en hoe zie je dit? Nieuwsgierig naar de kaarten ga dan naar de website van Bureau Dolly.
  9. Leer iemand zijn enthousiasme de ruimte te geven. Stook een vuurtje op en laat passie en enthousiasme naar buiten komen. Stel vragen zoals: waar word je blij van en wat is je passie? Zoek samen met degene waarmee je praat naar manieren om deze passie in het dagelijks leven toe te passen.
  10. Leer schaduw en pijn te zien. Coachen en het zijn van een mens betekent dat er ook pijn is. Daar kun je niet om heen als je wilt dat iemand authentiek en echt is. Vaak worden pijn en emoties verstopt waardoor spanningen ontstaan. Het is aan jou als coach om deze spanning beetje bij beetje weg te nemen. Door gebruik te maken van bovengenoemde tools en door aanwezig te zijn. Accepteer de gevoelens, twijfel en pijn van degene waarmee je praat zodat je kunt diegene kunt helpen.

Nou 10 dagen informatie in de vorm van 10 tools. Tools waarmee je jezelf kunt helpen en tools waarmee je anderen kunt helpen of coachen. Ik ben heel benieuwd wat jullie hiervan vinden. Ik denk namelijk dat, ook als je in een team werkt, deze tools heel handig kunnen zijn. Coachen is voor mij een groot woord dat ook heel klein ingezet kan worden. Elkaar begrijpen, elkaars krachten benutten en elkaar helpen te ontwikkelen is het coachende onderdeel van samenwerken in een team. Je kunt jezelf coachen en je kunt een ander coachen. Je kunt een coach zijn omdat je jezelf zo noemt of omdat je je zo gedraagt. Coachen, een hip woord, een hippe baan. Mooi en bijzonder in welke vorm dan ook!

Dank je wel Bureau Dolly voor deze coach challenge!

Banner social media

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s