JIJ tegen jezelf

Soms heb je van die dagen. Die dagen dat je heel veel wilt en dat bijna niets lukt. Op je werk, thuis, tijdens het sporten. Je begint vol goede moed en binnen no time zakt de moed je al in je schoenen. Dat heb jij niet alleen hoor, dat heeft iedereen weleens. En dan? Wat doe je dan op dit moment? Het moment van JIJ tegen jezelf. Volgens mij zijn er op deze momenten 3 mogelijkheden: het moet omdat het moet, het moet omdat je het wilt of het hoeft even lekker niet omdat je het niet wilt. In het moment van JIJ tegen jezelf ben JIJ het die de keuze moet maken. En dat is soms best ingewikkeld want je wilt deze momenten helemaal niet. Je wilt dat het altijd gaat zoals het moet gaan. Dat je 100% inzetbaar bent. 100% nuttig op je werk, 100% nuttig thuis en 100% fanatiek op de sportschool. En eigenlijk wil je natuurlijk nog iets meer, want wat is nou 100%? Even zonder gekheid, het hoeft niet. Kies gewoon welke van de drie mogelijkheden bij je past en geef je even over. Luister naar jezelf en naar je lichaam.

Het moet omdat het moet

Natuurlijk is het niet zo dat je bij elke scheet die je dwars hebt zitten (s0rry voor mijn woorden) maar thuis moet blijven van je werk. Werken moet nu eenmaal want dat hoort voor de meesten van ons bij ons dagelijkse leven. Tenzij je echt ziek bent natuurlijk. Je best doen op je werk is ook gewenst. Maar het is echt niet erg als je een keer een dag op 80% functioneert in plaats van op 100%. Want ook met 80% kun je nog je best doen. En je gelooft het misschien niet maar ook je collega’s zijn weleens in gevecht met zichzelf. En zij waarderen het zeker weten als je aangeeft dat het even niet lekker loopt en je daardoor iets minder hard loopt dan normaal. En als je dan collega’s hebt die dat niet doen, dan is dat hun probleem en niet jouw probleem. Wees trots op jezelf en wees niet te streng voor jezelf. Je kunt niet meer dan je best doen!

Het moet omdat je het wilt

Je bent de hele week aan het werk, verantwoordelijk voor het huishouden, je wilt 3x per week sporten en dan heb je nog afgesproken met je vriendinnen. Ooh en laten we die 2 verjaardagen natuurlijk niet vergeten. Herkenbaar? Er zijn van die mensen (lees: mensen zoals ik) die altijd alles willen omdat ze niemand, en vooral ook zichzelf niet, willen teleurstellen. Ook herkenbaar? Dat dacht ik al! Ook in deze situatie is het volgens mij weer van belang dat je lief bent voor jezelf. Bedenk jezelf wat echt moet en wat eventueel overgeslagen kan worden. Een wees dan af en toe ook een beetje egoïstisch. Moet jij echt naar die 2 verjaardagen toe? Of zijn het verjaardagen van mensen die het helemaal niet erg vinden als je een ander keertje komt. Of niet komt. En moet je echt 3x per week sporten? Tuurlijk je wilt fit zijn en sporten is belangrijk om jezelf te ontspannen. Maar als je je hele week programma samen ziet ben je dan niet te streng voor jezelf? Twee keer heel fanatiek sporten en de derde avond lekker bankhangen is ook goed hoor!

Het hoeft even niet

Dit is soms de beste! Even lekker niet sporten. Even lekker niet afspreken met iedereen die je nog wilt/moet zien. Even niet naar die verjaardag. Even niet schoonmaken in je huis. Dat komt volgende week wel weer. Het is tijd voor pauze. Tijd voor jezelf en met een dekentje op de bank. Netflix aan en even lekker nergens aan denken. Te moe? Doe dan lekker een uurtje je ogen dicht. Doe gewoon eens waar je echt zin aan hebt. Wat je lichaam van jou wil. Luister eens een paar dagen naar jezelf en stop met jezelf voorbij te rennen. Gun het jezelf en je zult zien dat je ervan opknapt!

JIJ tegen jezelf. Jouw gevecht, jouw wedstrijd en jouw keuze. Hoe pak jij dat aan?

Foto 11-04-16 21 01 38.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s