Mind full of mindfulness..

Adem in, adem uit en laat je gedachten komen en gaan. Hoe klinkt dat? Als zweverig? Als dat zou ik ook wel willen maar dat gaat me nooit lukken? Als onzin? Als ontspanning? Het kan allemaal. Afgelopen dinsdag was ik op de vitaliteitsmarkt van mijn werk. Standjes met informatie over een gezonde manier van leven en werken. Een diëtiste, een bloedprikpost, een schrijfster van kookboeken en ga zo maar door. En er waren workshops. Altijd leuk! Paaldansen, yoga en Mindfulness. En ik ging voor die laatste.

Voordat de workshop begon werd de toon al gezet op de markt zelf. “Mindfulness?” “Das toch van die zweverige onzin?” “Dat moet ik niet hoor!” “Dat soort dingen vind ik echt onzin!” Ok, dat mag natuurlijk. “Maar weet je wel wat het is dan? Wat doe je als je mindful bezig bent?” Euuhhhh, stilte, vragende blikken en dan toch maar weer: “nee het is niks voor mij”. Typisch en vast wel herkenbaar hè? Direct zeggen dat het niets voor je is als je niet eens weet wat het precies is. Ik heb het opgegeven om mensen in dat soort gesprekken te overtuigen. Het is ieders keuze om ergens wel of niet voor open te staan. 

Maar goed. Met mijn mind full gedachten en nieuwsgierig ging ik naar de workshop Mindfulness. En daar zat ik dan met een aantal vreemde mannen en vrouwen te praten over (werk)stress, gedachten en ontspannen. Over hoe moeilijk het soms kan zijn om te ontspannen en tot rust te komen. Herkenbaar? En vind je het al zweverig? Wat direct al opviel was dat ik niet alleen was. Blijkbaar is het hebben van een hoofd vol gedachten best wel van deze tijd. De keuze om het toe te geven en er wat mee te doen is dat duidelijk nog niet. 

De workshop duurde een uur en tijdens dat uur gingen we kort in op hoe het komt dat we vaak stress en/of een hoofd vol gedachten hebben. En daarna deden we twee oefeningen. Ik zie je nu denken: daar komt het zweverige! Maar wees gerust, de hele workshop ben ik met beide voeten aan de grond gebleven. Wegvliegen was geen optie. Nog steeds (een beetje) nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

De eerste oefening was een staande oefening waarbij we volledig op onze voeten moesten gaan staan door rustig heen en weer te wiebelen. Klinkt simpel en logisch toch? Maar dat was het niet. Ik stond dus niet volledig op mijn voeten. Door te wiebelen kwam ik erachter dat ik veel steviger kon gaan staan en dat dit rust gaf. We werden door de oefening heen gepraat en gingen daardoor ook op onze ademhaling letten. Ogen open of ogen dicht, schoenen aan of schoenen uit was een keuze. Alles was goed zolang je je er prettig bij voelde. Binnen no time werd ik rustiger en de stress en gedachten vlogen rustig mijn lichaam uit. Ontspannen bleek veel eenvoudiger dan ik dacht. 

De tweede oefening was een zittende oefening. Weer werd gezegd dat de voeten goed op de grond moesten staan en dit keer ging de focus naar direct naar de ademhaling. Je handen op je middenrif leggen op de plek waar je ademhaling voelbaar is en deze door rustig te ademen proberen omlaag te brengen. Ik weet van mezelf dat ik vaak hoog adem en dat een lage ademhaling rust geeft. De gedachten die we hadden tijdens deze oefening moesten we niet tegenwerken maar laten gaan. Ook dit herken ik bij mezelf. Als ik in bed lig kan ik boos op mezelf worden omdat ik niet kan stoppen met denken waardoor ik helemaal niet meer in slaap kan komen. De oefening duurde langer dan de staande oefening en ik begon heerlijk te ontspannen. Ik mocht aan mijn werk en mijn lief denken en kon tegelijkertijd toch tot rust komen. Wat een luxe! 

Minder stressen en ontspannen kan zo simpel zijn. Je moet er alleen voor open staan en niet direct denken dat is onzin, dat is zweverig of dat is niets voor mij. Jij bent het zelf die iets kan veranderen als je dat wilt en als je er voor open staat. En wat denk jij nu? Hou jij liever je mind full  gedachten of ga je googelen op Mindfulness? 

Fijne zondagavond!

mind-full

Advertisements

4 thoughts on “Mind full of mindfulness..

 1. Toevallig ligt er sinds gisteren een brochure voor een mindfulness naar me te lonken vanaf mijn stapeltje paperassen, dat standaard op mijn bureau ligt. Dat stapeltje aan papieren (vol aantekeningen en doodles) is vooral het resultaat van mijn ‘full mind’.. dus heb ik de brochure bewust in zicht gelegd. Zodra het vakantiegeld binnen is schrijf ik me in, is het plan! Dus leuk om er hier alvast wat over te lezen 🙂 Ik ben wel een beetje opgelucht; gelukkig geen totem-dier of engelen-gids te bekennen.. zweven, oké. Maar dat mijn mind ‘full’ is wil nog niet zeggen dat er een tourguide aan te pas moet komen 😉

  Leuk blog trouwens!
  Groetjes, Banana

  Liked by 1 person

   1. Dankjewel! jij ook natuurlijk. Dat we voortaan als leeghoofden door het leven mogen gaan 😉
    En zodra ik een FB-tje voor mijn blog heb gemaakt zal ik je ook daar volgen 🙂

    Groetjes! x

    Liked by 1 person

 2. Pff.. Ik dacht dat ik FB inmiddels wel doorhad, maar een pagina blijkt weer andere koek! Anyway, je hebt er een FB-volger bij (die stiekem toekijkt om erachter te komen wat nou eigenlijk de bedoeling is :P)

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s