#geen4meivoormij #wel4meivoormij

Het is weer zo ver hoor. Tijd voor een traditie, een belangrijk moment voor velen en dus gaan we maar weer een discussie starten op social media. Er is iets dat leeft onder de Nederlandse bevolking en dus gaan we ons weer opdelen. Groep wel tegen groep niet. Als we niet discussiëren over vluchtelingen, Sinterklaas, Koningsdag of geloof discussiëren we wel over 4 mei. Over dodenherdenking. Groep #geen4meivoormij tegen groep #wel4meivoormij. Met hippe hashtags natuurlijk om het helemaal af te maken.

Het idee dat er verdeeldheid over dodenherdenking is gaat er bij mij dus echt niet in. 4 mei. Dodenherdenking. Om 20:00 uur ‘s avonds 2 minuten stilte. Waarom? Om te herdenken. Daarom. Om gevallenen te herdenken. Om mensen te herdenken. Om even stil te staan bij al het leed dat oorlog heet. Om te herdenken wat je wilt herdenken en om stil te staan waar je stil bij wilt staan. En daarna? Om 20:02 uur. Dan gaan we allemaal weer verder. Gewoon verder gaan met waar we mee bezig waren. Met ons dagelijkse leven in vrijheid.

En waarom doen we dit? Uit respect. Respect voor de mensen die ervoor gezorgd hebben dat wij in vrijheid leven. En uit respect voor de mensen die daar in sommige landen in onze wereld nog steeds voor strijden. Om even stil te staan bij het feit dat een leven in vrijheid niet zo vanzelfsprekend is. Er is niemand die zegt dat dodenherdenking op 4 mei alleen betrekking heeft op de Tweede Wereldoorlog. Niemand die zegt dat jij niet mag herdenken wat je wilt herdenken.

Dodenherdenking en 2 minuut stilte. Moet dat? Nee het mag! Wij hebben de vrijheid om een keuze te maken. En als je bij de groep #geen4meivoormij wilt horen dan is dat geen probleem hoor. Vrijheid van meningsuiting dat hebben we hier en daar moeten we dankbaar voor zijn. Maar we moeten ons denk ik ook afvragen waar onze vrijheid van meningsuiting vandaan komt. Dus even goede vrienden en respect. Ik voor jou en jij voor mij. En samen voor de mensen die op 4 mei om 20:00 uur 2 minuten stil willen zijn.

4 mei dodenherdenking is geen onderwerp om verdeeldheid te verzamelen in ons mooie, vrije en fijne Nederland. Dodenherdenking is wat mij betreft iets dat je moet en wilt respecteren of je nou wel of niet stil wilt zijn. 4 mei dodenherdenking kan altijd uitgebreid worden door te herdenken wat en wie je wilt. Door verder te herdenken dan alleen de Tweede Wereldoorlog. Dat is een mooie gedachte. Laten we dat vooral vasthouden en uitstralen in plaats van de 2 minuten stilte op 4 mei te beperken en een negatieve lading te geven.

Kern van dit verhaal: doe wat goed voelt voor jou en heb daarbij respect voor de mening van een ander. Punt. Klaar! Einde discussie. Keuzevrijheid hebben we nu eenmaal maar dat betekent niet dat we een maatschappelijke discussie moet opzetten. Met een positieve draai en een uitbreiding van het idee van herdenken wordt volgens mij veel meer bereikt dan met de hashtags #wel4meivoormij en #geen4meivoormij.

Vanavond doe ik waar ik in geloof en ben ik 2 minuten stil en herdenk ik wie en wat ik wil. Zoals elk jaar weer met kippenvel op mijn armen en een brok in mijn keel. En ik ben trots op alle mensen die ook herdenken. Herdenken op hun eigen manier op 4 mei dodenherdenking om 20:00 uur.

Liefs

Banner social media

Advertisements

One thought on “#geen4meivoormij #wel4meivoormij

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s