Wij doen onze uiterste best..

Als je werkt in een team dan heb je vast weleens het idee gehad dat iemand niet zijn best deed. Je weet wel, de kantjes er vanaf lopen en jij maar werken als een kip zonder kop. Irriterend en frustrerend toch? Zo vervelend dat niet iedereen in jouw team het werk op jouw manier en met jouw arbeidsethos verricht. Want laten we even eerlijk zijn: niemand kan het werk zo goed doen als jijzelf. Je zegt het waarschijnlijk nooit hardop maar denkt het vaak wel. 

Het zou toch fijn zijn als je dat gevoel zou kunnen wegnemen. Bij jezelf maar ook bij je teamgenoten. Of het nu je collega’s, je familie, je vrienden of je sportclub is. Het voelt gewoon niet fijn. Jij die geïrriteerd bent omdat het niet gaat zoals jij dat wilt en de anderen die gefrustreerd zijn omdat ze niet aan jouw eisen kunnen voldoen. Het ideale team, dat is wat je wilt.

Ik ben nu het boek Sterker dan Ooit van Brené Brown aan het lezen en zij is van mening dat iedereen zijn of haar uiterste best doet. Mooie gedachte maar ik heb daar echt even over na moeten denken. Elke keer als ik me ergens aan stoorde zei ik tegen mezelf: “hij/zij doet zijn uiterste best”. Ook heb ik het idee van Brené gedeeld met collega’s en ingebracht tijdens overleggen.

Kunnen en moeten we ervan uitgaan dat iedereen zijn/haar uiterste best doet? Ik denk het wel. Het werkte best goed eigenlijk, deze gedachte als uitgangspunt. Ik merkte dat ik mijn irritaties sneller kon laten gaan. Het luchtte op en ik denk dat er een kern van waarheid in zit. Iedereen doet zijn of haar uiterste best is een fijne gedachte voor mij.

Betekent dit dan dat je het overal maar mee eens moet zijn als iemand iets doet? Hierover zegt Brené Brown dat je wel grenzen aan mag geven van wat je wel en niet ok vindt. Dat komt dan vanuit jezelf. Vorbeeld: je collega heeft de hele dag keihard gewerkt maar is zijn afspraak niet nagekomen. Uitgangspunt is dan dat hij zijn uiterste best heeft gedaan en dat jij het niet ok vindt dat hij zijn afspraak niet nagekomen is. In deze situatie verplaats je dan het probleem van arbeidsethos (doet hij wel zijn best?) naar hij is de afspraak niet nagekomen. Dat is iets dat veel kleiner is. En het is ook veel gemakkelijker te bespreken.  Nog een voorbeeld: je bent boodschappen aan het doen en er staat een lange rij voor de kassa. Dat irriteert jou. En dat mag. Uitgangspunt is dan dat de caissière haar uiterste best doet en dat jij het niet ok vindt dat er een lange rij voor de kassa staat. In deze situatie verplaats je je irritatie weg van de caissière want zij weet echt wel dat een lange rij niet wenselijk en ok is. Maar kan zij er iets aan doen of ligt het aan de bedrijfsvoering?

Ga het zelf ook maar eens proberen. En dan niet alleen met je collega’s maar met iedereen om je heen. Denk gewoon: hij/zij doet zijn uiterste best en kijk wat er gebeurt met je gedachtegang.

Laat je het mij ook weten? Dat vind ik leuk!

Banner social media

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s