Meneer Trump: wij zijn great uit liefde!

GOOD MORNING America! Of Nederland dan. Nou dat was me toch wat dat wakker worden vanochtend. Maar eerst even terug naar. Tja naar wanneer eigenlijk? Naar het moment dat ik nog in Nederland was en aan het werk. Gezellig met collega’s discussiëren over de debatten die plaatsvonden in Amerika. Clinton versus Trump. De manier waarop ze discussieerden (wat is die vrouw goed in debatteren) en de verwachting en hoop uitsprekend dat Clinton, de minst kwade van de twee, president zou worden. Dat was een paar weken geleden.

Gisteren zat ik heel relaxed mijn boek over Hillary Clinton te lezen. Voor de mensen die in plaatjes denken: ik zat in Tunesië, Hammamet op een bankje aan de boulevard uitkijkend over het strand en de zee. Omringd met luidruchtig, zingende en voetballende scholieren. Een geluksmomentje! Een paar mensen spraken mij aan op het boek toen ze de foto van Hillary op de kaft zagen staan. Duimen gingen omhoog. Trump is het niet hier. Maar even terug naar het boek. Het boek genaamd: De opzienbare comeback van Hillary Clinton is interessant en beschrijft de periode tussen haar eerste run voor president moment en nu. Het boek beschrijft een comeback. Een comeback waar velen op hopen. Dat kon toch haast niet meer misgaan?

Dat was wat ik dacht. Dus daar zat ik gisteren op mijn vierkante WiFi meter iedere 10 minuten de verkiezingen te volgen via internet. En wat bijzonder spannend was dat. Ik stoorde me aan het feit dat een land als Amerika het stemmen niet goed geregeld heeft en vroeg mij af hoeveel mensen niet zouden gaan stemmen omdat ze niet zolang in de rij zouden willen staan. Zou dat het verschil tussen winnen en verliezen kunnen betekenen? Ik hoopte dat veel mensen/vrouwen/kleurlingen op Clinton zouden gaan stemmen omdat ze Trump en zijn vrouw/ras onvriendelijke houding niet wilden als president. En dat al deze mensen dus wel in die  lange rijen zouden gaan staan. Ik vond in eerste instantie dat alle vrouwen in Amerika de mogelijk eerste vrouwelijke president van Amerika moesten steunen door op haar te stemmen. Toen dacht ik weer dat vrouwen geen steun moeten hebben van vrouwen alleen maar omdat ze vrouw zijn maar omdat ze goed zijn in wat ze doen. Even goed of beter dan die man. Die horrorclown die Trump heet. Ik dacht ook dat ik liever niet wil dat één van beiden president wordt van de Verenigde Staten. Maar goed als ik dan zou moeten kiezen tussen het beste van de twee kwaden dan koos ik haar. Hillary Clinton. Dus ik dacht #imwithher. I’m with her!

Na een hele dag doorgebracht te hebben op mijn vierkante WiFi meter ging ik even een hapje eten met mijn lief. Die zei dat Trump gewonnen had. Ik zei dat dit niet kon want de verkiezingen zijn morgenvroeg onze tijd pas klaar. Hij zei nee echt want het stond op Facebook. Na veel zoeken in zijn tijdlijn liet hij mij een live video van een lopende teller zien. Linksboven in beeld een foto van Hillary Clinton en rechtsboven in beeld een foto van Donald Trump. En de teller die liep in het voordeel van Trump. Wat al die lieve mensen, dus ook mijn lief niet, niet hadden gedaan was even goed kijken wat de teller nou eigenlijk telde. Nou niet lachen, de teller telde de wereld populatie op dat moment. Hoeveel mensen er op de wereld waren, hoeveel mensen er overleden waren en hoeveel mensen er geboren waren. De teller had dus niets te maken met de verkiezing van de volgende president van de Verenigde Staten. Tot zover de misleiding op Facebook aan de hand van een “kleine” taalbarrière. Mijn tip voor mijn lief en iedereen: geloof niet alles wat je ziet of hoort, zeker niet als je de taal niet zo goed machtig bent..

En toen was het tijd om naar bed te gaan. Om 03:45 uur werd ik wakker en vertelde ik mijzelf dat ik moest plassen. Eigenlijk moest ik gewoon even naar mijn vierkante WiFi meter om het nieuws over de verkiezingen te checken. Ik checkte De Telegraaf en zag de headline: Trump gaat aan de leiding. Ik dacht bij mezelf, het is de Telegraaf en het is nog niet klaar. Dus ik deed mijn plasje en kroop weer tegen mijn meneertje aan. Slaap aan en niets vermoedend ging ik terug naar dromenland. Tot daar de wekker was om 08:30 uur. Toen werd ik toch een beetje zenuwachtig. Ik denk dat velen met mij dat zo hebben gevoeld. Wakker worden en op zoek naar het nieuws. En daar stond het op De Telegraaf: Trump de volgende president van USA en Clinton geeft haar nederlaag nog niet toe. Was het dan echt waar? Ik weet ook dat De Telegraaf misleidend is qua headlines dus checkte ik mijn whatsapp en het was echt waar.

De bevestiging was daar. Familie en vrienden waren net als mij verbaast. Facebook en Instagram gingen helemaal los. Woorden als angst en verschrikkelijk kwamen voorbij. En jullie? Wat dachten jullie?

Tijdens de gesprekken die ik vandaag had kwamen er mooie zienswijzen naar voren. Zo was het mijn lief die zei: “Dacht je nou echt dat er een vrouw president zou worden?” Ik voorzag een ruzie om 08:30 uur ‘s ochtends over de man-vrouw verhouding in het leven maar wat hij bedoelde was dat de gemiddelde Amerikaan toch nog onvoldoende vertrouwen had in een vrouw als leider van hun land. Zou kunnen. Jullie dachten ook dat dit een typische moslim opmerking was à la vrouwen kunnen dat niet hè? Het viel dus mee. Een vriendin van mij was positief en zei dat het misschien wel mee zou vallen. Misschien heeft hij in zijn campagne wel heel hard en groot ingezet en gaat hij nu op een “normale” manier Amerika beter maken. Ik hoorde ook mensen zeggen dat Amerika nu met zichzelf in gevecht (lees: burgeroorlog en problemen) zal gaan en zich dus niet meer zoveel kan bezig houden met de rest van de wereld. Worden we daar beter van? En wat als Trump echt een goed idee heeft om IS aan te pakken? Een goed en geheim idee dat de oplossing kan bieden. Niet stemmen op Clinton maar op Trump omdat die toch afgezet gaat worden kwam ook voorbij. Bijzonder hoe mensen denken in dit soort situaties. Welke gevolgen gaat dit hebben?  Het kan alle kanten op. En dat is denk ik wat we nu allemaal voelen: de onzekerheid omdat we niet weten welke kant het op zal gaan. En daar zullen we mee moet leren omgaan!

Ik vind het ingewikkeld en spannend. Ik voorzie oorlog maar hoop op vrede en liefde. Ook hoop ik dat iedereen die tegen Trump is nadenkt. Laten we haat niet met haat maar met liefde bestrijden. Als die beste man denkt dat hij Amerika weer great kan maken dan moeten we er maar op vertrouwen dat hij dit gaat doen. Met beleid en voor iedereen. Zoals hij in zijn eerste presidentiële speech ook zei. Hij wil een president zijn voor iedereen in Amerika en hij wil dat de mensen hem vertrouwen. Dat is in ieder geval een goede start. Laten we er ook op vertrouwen dat Trump niet alles kan maken en breken want hij is niet alleen de baas van dit machtige land. Adem in en adem uit en laten we afwachten. Laten we vertrouwen op onze politiek hier in Nederland en in Europa. Dat zij verstandig zijn en blijven met alles wat ze gaan doen richting Amerika. En laten we ervoor zorgen dat we elkaar helpen. Nederland is net als Europa al great en dat moet we samen uitstralen naar de man die Amerika weer great wil gaan maken. Wij zijn great uit liefde!

En nu? Nu ga ik weer verder met het lezen van mijn boek. En die opzienbare comeback van Hillary Clinton? Mijn goeie god, die comeback die was er niet want Trump die won. Niets is wat het lijkt!

maatschappij

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s