Zonder wrijving geen glans in je team!

Iedereen kent het wel. Je werkt samen in een team en net als je het idee hebt dat alles loopt zoals het moet lopen gebeurt er weer iets waardoor je voor je gevoel weer terug bij af bent. Soms klopt dat gevoel omdat je als team vastgelopen bent en er drastisch iets moet veranderen voordat je verder kunt. Maar vaak valt zo’n stapje terug onder het motto: zonder wrijving geen glans! Het leven bestaat uit pieken en dalen en voor samenwerken in een team is dat precies zo. Soms gaat het even minder, dan moet je iets veranderen zodat het daarna juist beter kan gaan dan daarvoor. Dus houd vol en ga door. Geef niet op. Hoe je dit soort problemen dan het beste kunt aanpakken? Misschien heb je wat aan de volgende tips:

Het belangrijkste is dat je zo snel mogelijk met elkaar in gesprek moet gaan om te voorkomen dat problemen groter worden dan ze eigenlijk zijn. Ik gebruik bewust het woord feedback niet omdat ik van mening ben dat dit woord een negatieve en onnatuurlijke lading geeft aan een dialoog. Dus ga heel gewoon en normaal met elkaar in gesprek op basis van je gevoel. Probeer je aan te leren om tijdens dit soort gesprekken aan de volgende punten de volgende punten te denken:

 • wees uitnodigend en open;
 • heb begrip voor elkaar en interesse in elkaar;
 • verhef niet je stem;
 • houd het bij jezelf en betrek anderen niet onnodig bij het gesprek;
 • wees duidelijk en to the point op een luchtige manier;
 • maak het gesprek niet moeilijker en groter dan het is;
 • vraag door en kijk of je de juiste conclusies trekt;
 • zorg ervoor dat je aan het einde van het gesprek allemaal weet waar je aan toe bent.

Er zijn waarschijnlijk ook mensen die dit lezen en dan één van de volgende dingen denken:

 • wat zal die ander denken?
 • straks kwets ik die ander.
 • ik houd niet van discussies.
 • ik durf niet want straks word ik gekwetst.
 • straks wordt het nog erger dan het nu al is.
 • het heeft toch geen zin.
 • ik weet niet hoe ik het goed moet verwoorden.
 • dit is geen goed moment om het gesprek aan te gaan.
 • ik heb geen tijd voor dit gedoe.

Nou neem van mij aan bijna iedereen denkt wel één van bovenstaande of gelijksoortige dingen. Wij mensen zijn nou eenmaal niet gemaakt om op een positieve manier met elkaar in gesprek te gaan als we tegen een probleem aanlopen. We lopen dan liever weg of gaan het gevecht aan op basis van ons oerinstinct. Jij bent daar dus echt niet anders in dan de andere mensen in jouw team. En ook die ander in jouw team waar jij dat gesprek mee aan wilt/moet gaan. Maar dat betekent niet dat we het niet kunnen (leren). Dus doe het gewoon. En doe het met gevoel. Met elkaar in gesprek gaan kan je namelijk het volgende opleveren:

 • Begrip.
  Als je begrepen wilt worden zal je ook moeite moeten doen om andere mensen te begrijpen.
 • Groei.
  Meningsverschillen in een samenwerking zijn normaal en de gesprekken die daaruit voortkomen zorgen voor persoonlijke groei van jezelf en van de ander.
 • Betere samenwerking.
  Door in gesprek te leren gaan kun je een stukje angst van jou of de ander loslaten en dat stukje angst kan dan een betere samenwerking niet meer in de weg staan.

Het doel van in gesprek gaan met iemand waar je een probleem mee hebt is natuurlijk wel dat het iets oplevert. Voor jou, voor de ander, voor jullie allebei of voor het team. Wanneer je op een respectvolle en opbouwende manier met elkaar in gesprek gaat dan kan het volgende proces ontstaan:

 1. Uitspreken van het probleem.
  Maak elkaar duidelijk waar je tegenaan loopt in de samenwerking;
 2. Bespreken van een plan.
  Door samen een oplossing te bedenken kun je tot een betere en prettigere samenwerking komen;
 3. Afspreken van een moment of datum waarop het plan afgerond is.
  Door een datum of moment af te spreken krijg je een toets moment en voorkom je nieuwe problemen, irritaties en frustraties omdat iedereen als doel heeft het nakomen van de afspraak en het plan laten slagen.

Nou ik hoop dat jullie iets hebben aan de bovenstaande tips en trucs. En nogmaals: zonder wrijving geen glans! Ga de uitdaging aan om de samenwerking te verbeteren, maak een plan, voer het plan succesvol uit en geniet van de leuke momenten in je team. Heb jij nog andere tips en trucs laat het mij dan weten.

wij

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s