#5 Een Nederlandse date in Tunesië

Ik wil het niet hardop zeggen en ik wil het niet geloven. Ik wil er ook niet aan denken eigenlijk. Maar de harde werkelijkheid is dat ik alweer 4 weken in Tunesië ben. En dat ik dus binnenkort alweer naar huis ga. Of ik hier nu een week ben of een langere tijd, zodra ik over de helft van de tijd die we samen hebben heen ben begin ik het vertrek te voelen. Dat klinkt heel dramatisch en dat is het ook wel een beetje. Want zodra ik dat gevoel krijg is af en toe net iets moeilijker om te genieten van het hier en nu. Dan heb ik soms gewoon even een dipje omdat ik te hard wil genieten van de tijd samen. Wat ik het meeste ga missen na deze even niet grenzeloos verliefd samen in Tunesië situatie?

– mijn lief en alles wat met hem te maken heeft (met stip op nummer 1);
– ons leventje samen zonder 1751 kilometer afstand en Facetime;
– de zon die mij een warm gevoel geeft en mij de winter laat vergeten;
– de zee met zijn geur en geluid, zo anders dan ons beekje De Dinkel;
– het relaxte leven zonder veel moeten en willen moeten.

Dus dat! Ik zal het niet dramatischer maken dan het is want het is nog niet zover en ik weet dat jullie allemaal aan het kou lijden zijn. Vandaag stuur ik jullie daarom een paar digitale zonnestralen om op te warmen. Terug naar de afgelopen week. Deze week was net als de voorgaande weken leuk en fijn en simpel! Mijn lief is nog steeds gewoon aan het werk en ik vermaak me nog steeds goed alleen overdag.

Het eten gaat steeds beter en ik denk dat ik straks zelf een paar kilo zwaarder zal thuiskomen. Ongelofelijk maar waar! Ik begin steeds meer aan het eten te wennen en er ook daadwerkelijk van te genieten. Elke avond buiten de deur eten is gewoon gezellig en leuk. En dat voor een paar euro. Tunesië is wat betreft eten een mix van heel veel landen. De pizza’s en pasta’s vliegen je om de oren. Dan heb je natuurlijk de traditionele couscous en een scala aan verschillende soorten sandwiches. Van dubbelgevouwen pizza tot wrap-à-like tot een gewone baguette met veel kip en een klein beetje sla. Want sla is een moetje volgens mijn lief. De Tunesische kip blijkt toch niet anders te zijn dan de Hollandse kip dus die eet ik nu bijna elke dag. En verder ben ik elke keer die mahboula (gekkie) uit Nederland die het andersom wil. Een klein beetje kip en heel veel salade in het kader van mijn #healthylife. Ook bijzonder dat je overal patat bij krijgt. Bestel je een pizza dan krijg je een pizza met daarbovenop patat. Alsof de pizza alleen al niet ongezond genoeg is. Typisch Tunesië is de harissa. Een soort sambal. Voor mij niet te doen zo scherp. Voor mijn lief is het eten zonder harissa niet compleet. Bij alles wat ik bestel krijg ik met een big smile de vraag: “Met harissa?” Nou doe maar ketchup. Zoooo niet grappig! Voor de mensen die nieuwsgierig zijn naar harissa, AH heeft het in het assortiment.

De afgelopen week heb ik eigenlijk weinig bijzonders gedaan. Mijn lief moest elke avond tot laat werken. Heel toevallig gebeurde dit nadat zijn baas ons samen gezien had toen we ergens wat aan het drinken waren. Ook belde zijn baas hem om te vragen waarom hij niet thuis sliep en of hij toevallig problemen had met zijn ouders. Heel bijzonder maar goed. Mijn lief staat op zijn werk bekend als degene die heel veel zegt maar eigenlijk niets zegt. Dus op die manier heeft hij dit gesprek ook afgehandeld. Ondertussen zijn we samen wel gewend aan het “getreiter” en gezeur en maken we er het beste van. Dus na het werk even samen eten en dan studeren. Dat gaat echt heel goed. Binnenkort is het examen en ik hoop echt dat het goed komt! Hij heeft het verdient om het examen dit keer te halen.

Verder heb ik het boek Judas van Astrid Holleeder uitgelezen en ik dank god op mijn blote knieën dat ik uit een “normale” familie kom. Wat ik onder normaal versta laat ik even in het midden maar die familie Holleeder dat is echt heftige shit! Wat een tiran is die Willem en wat een ballen hebben die zussen van hem om tegen hem te getuigen. Ik zal verder niets zeggen over de inhoud want dat zou een spoiler zijn. Omdat ik het boek over Holleeder had gelezen heb ik ook meteen maar even de film Kidnapping Mr. Heineken gekeken. Maar die viel me dan weer een beetje tegen. Nederlandse acteurs die Engels spreken zijn een beetje een domper wat mij betreft. Het verhaal is wel de moeite waard trouwens. Dus boekentip en filmtip in deze blog. Van mij voor jullie!

Ik heb ook een date gehad. Zo leuk! Met een Nederlandse vrouw die hier al heel lang woont met haar Tunesische man en kinderen. We kennen elkaar via Facebook en in maart heeft zij ons geholpen met het huren van een appartement. Haar kinderen zijn hier geboren en één van de dochters is vorig jaar naar Nederland verhuisd om daar te gaan studeren. Deze date kwam voort uit mijn vorige blog waarin ik aangaf dat ik veel alleen ben en  het was echt super gezellig. We hadden afgesproken bij het bankje op de boulevard waar ik soms een boek lees en ze kwam met haar jongste dochter. Een lief, leuk en slim meisje dat volgend jaar naar de middelbare school gaat en  nu al Arabisch, Frans, Nederlands, Duits en Engels spreekt. Hoe stoer!

Heerlijk om weer even real life Nederlands te praten en het te hebben over alle bijzondere dingen in Tunesië. Van toen ze hier kwam werken en haar man ontmoette, via de revolutie tot aan nu. Mooie verhalen en veel herkenning over en weer over de domste frustraties zoals de Tunesische 5 minuten die langer duren dan de Nederlandse 5 minuten. En het feit dat sommige dingen waarschijnlijk nooit gaan veranderen dus dat je er beter om kunt lachen dan je iedere keer opnieuw ergeren. Heerlijk! Ook zij gaf aan dat een relatie als deze een avontuur is en een avontuur blijft. Maar dat het niet meer bijzonder gemaakt moet worden dan het is. Het is gewoon een relatie en geen bijzonder romantisch sprookje als in duizend en één nacht. Verliefd worden op iemand uit Tunesië die 1751 kilometer verderop woont is mij overkomen en was geen keuze in de zin van ik ga op vakantie om een leuke kerel aan de haak te slaan. Deze Nederlandse date krijgt zeker weten een vervolg. En mijn lief? Die zei heel flauw: “Oooh now you have friends and a life in Tunisia!” maar wat hij eigenlijk bedoelt is dat hij blij voor mij is omdat hij niet wil dat ik me eenzaam en alleen voel. Ook al is dat nog geen moment het geval geweest.

Samen met de vrienden van mijn lief zijn we ook nog naar de kroeg geweest. En wat daaraan vooral mooi en irritant tegelijk was is de spontaniteit. Daar waar we in Nederland alles plannen (mijn agenda is vol als ik terug ben) gaat het hier net even anders. Let op: mijn lief komt eindelijk weer een keer op tijd thuis van zijn werk (19:00 uur) en zegt dat hij graag wil studeren en dat er daarna een vriend van hem langs komt om samen wat te gaan eten en drinken. Helemaal goed, dus hij belt zijn vriend dat het door kan gaan en we beginnen met studeren. Binnen 5 minuten wordt hij gebeld dat zijn vriend er al is. Ik kijk raar en zeg maar niks. Zo gaat het wel vaker. Ok habibi we gaan straks wel verder studeren is wat hij zegt. Nou zijn vriend komt binnen en we gaan even pizza en bier halen om dat daarna bij ons thuis op te eten. Dus uit huis met het idee dat we zo weer terug zijn. Een half uur later zitten we in een snackbar te wachten op ons eten. Een sandwich in plaats van pizza. En nog een half uur later zitten we in een bar achter een biertje. Ik heb serieus niet eens in de spiegel gekeken voordat ik uit huis ging. En mijn kleding was stoer maar voor een avondje stappen had ik toch liever wat anders gekozen. Maar goed het was heel gezellig. En dat studeren? Dat werd verplaatst naar morgen. Ik heb echt een haat-liefde verhouding met dit soort situaties maar dit keer was het minder haat dan liefde. Ze zeggen weleens: alles went behalve een vent (en een andere cultuur?) Welcome to my life!

ik-2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s