Ben JIJ een dolende dertiger?

Via via kwam ik op Facebook terecht bij een link naar het programma Marlijn: de dolende dertiger: settelen of niet? van de NPO. Wil je de aflevering bekijken klik dan hier. Dus vandaag mijn vraag aan jou. Ja jij? Ben jij een dolende dertiger? Wat is dat dan? Nou dolende dertigers zijn jonge mensen van rond de 30 (je raadt het al) die onrustig zijn en niet weten of ze wel doen wat ze willen doen met hun leven. Of doen wat ze moeten doen met hun leven. Of allebei. Na deze 4 regels denk je vast één van de volgende dingen:

  • “Wat een onzin!”
  • “Ja, dat ben ik!”
  • “Ga ik later een dolende dertiger zijn?”

“Wat een onzin!”
Dit is een reactie van òf de veertigers en vijftigers die mijn blogs lezen òf van de dertigers die leven volgens het huisje, boompje, beestje principe. Mijn boodschap voor de veertigers en vijftigers is als volgt: die heftige hippie shit issues die jullie hebben ervaren in jullie jongere jaren zijn nu iets anders. Daar waar jullie op jullie zestiende de wereld ontdekten met een jointje en een biertje on the side hebben wij, de jongere mensen van nu, niet alleen een puberteit maar vaak ook een quartlife-crisis. Kinderen krijgen meestal niet meer als we begin 20 zijn, want dan zijn we namelijk nog druk bezig met studeren, bijbaantjes, stappen en alles inhalen waarvan we van mening zijn dat we dat rond ons zestiende gemist hebben. Dat is het stukje van puberteit naar quarterlife-crisis. Dus rond ons dertigste worden we een beetje onrustig en raken we soms zelf in paniek. Dan veranderen sommigen van ons in dolende dertigers. Dat kunnen dus ook jullie kinderen zijn. Lees vooral verder. Huiver en wees verbaasd over het heftige leven en de vreemde gedachtegang van de dolende dertiger.

Naast de dolende dertigers heb je dus ook genoeg gesettelde en rustige dertigers. Niks slechts daarover hoor. Dit zijn de jonge mensen die kiezen voor een studie, direct de juiste studie of course, en die daarna meteen een leuke baan vinden. Dan, of tegelijkertijd hebben ze al een mannenbeest (of vrouwenbeest) aan de haak geslagen die ze eventueel kunnen gebruiken om zich voort te planten. Ze vinden een huisje. Krijgen een vast contract. En dan worden ze onrustig omdat het tijd wordt voor gezinsuitbreiding of carrière maken. Allebei kan ook, daar is de kinderopvang voor gemaakt. Of opa en oma. Ooh wacht en de hondenuitlaatservice helpt natuurlijk ook mee want sommige van deze jonge dertigers oefenen eerst met een hond als beestje. Deze gesettelde dertigers hebben voor de buitenwereld hun leven op de rit maar de dolende dertiger ligt op de loer. En dan wordt het gevaarlijk! Want voor je het weet zet je je mannenbeest of vrouwenbeest (en kinderen) buiten de deur en verander je alsnog in een dolende dertiger. Laten we eerlijk wezen, dat gebeurt gewoon heel erg vaak.

Stel je voor. Je bent jong en zit op de middelbare school waar je een keuze moet maken. Eerst kies je welke richting je op wilt en daarna aan het einde van je middelbare schooltijd kies je welke vervolgopleiding je wilt gaan volgen. Heftige keuzes die soms misgaan. Of soms zelfs meerdere keren misgaan. Als dat het geval is, tenminste zo ging het bij mij, dan ben je niet begin 20 als je klaar bent met studeren maar midden 20. Dan heb je dus een leuke baan, met een tijdelijk contract en leuke collega’s. Een huis maar nog geen beestje of boompje. Een reële kans dat je dan een quarterlife crisis krijgt zo rond je 25ste omdat je nog he-le-maal niks voor elkaar hebt. Ernstige shit! En wat doe je dan? Dat gevoel drink je in het weekend weg met bier of wijn. Het gevolg hiervan is dat je door deze alcoholwaas niet in staat bent om jouw ideale mannenbeest of vrouwenbeest te vinden. Dus je bent alleen op af en toe een one-nightstand na. Met je huisje en je baantje. Je werkt met je leuke collega’s en gaat ‘s avonds naar de sportschool, stappen in het weekend en je denkt veel na. Als je geluk hebt kom je je ideale mannenbeest of vrouwenbeest toch tegen. Maar dan is het nog te vroeg voor huisje-boompje-beestje want jullie zijn allebei zo aan je vrijheid en nog lang niet aan elkaar gewend. En dan? Dan is het moment aangebroken dat je jarig bent en voor je het weet verandert bent in een dolende dertiger.

“Ja dat ben ik!”
De dolende dertiger is de onrustige dertiger die nog zoveel wil doen maar niet weet waar hij of zij (of samen) beginnen moet. Vind ik mijn werk wel leuk? Wil ik kinderen en wanneer en hoeveel en met dit mannenbeest of vrouwenbeest of moet ik toch op zoek naar een ander? Wanneer ga ik die reis maken? Ga ik die reis nog wel maken? Zal ik een huis gaan kopen want de rente is zo laag? Waar wil ik wonen? Zal ik toch nog een studie gaan volgen of heb ik genoeg gestudeerd? Veel vragen die continu door het hoofd van een dolende dertiger gaan. Nu is er nog het onderscheid tussen het dolende dertiger mannenbeest en het dolende dertiger vrouwenbeest. Want op de één of andere manier zeggen veel veertigers, vijftigers, de ouderen onder ons dus, dat je als vrouwelijke dolende dertiger op moet schieten omdat je nog eitjes moet leggen. Baby’s produceren in normaal Nederlands taalgebruik. Net alsof het dolende dertiger vrouwenbeest dat zelf niet weet. Nog meer stress. Haar keuze tussen huisje-boompje-wel/geen beestje, droombaan, het perfecte mannenbeest en de reislust zijn ook nog aan tijd gebonden. Dilemma’s dus in het leven van sommige dertigers.

Voor sommige mensen is dit verhaal totaal onbegrijpelijk en voor sommige mensen heel begrijpelijk ga ik vanuit. Ik weet niet hoe jullie erover denken. Maar wat mij betreft dekken de volgende quotes volledig de lading:

Better an oops than a what if – What great thing would you attempt if you knew you could not fail? – What if he stares at you every time you look away? – What if this actually works? – If its still in your mind, it is worth taking the risk – Do what you love and love what you do – If you don’t like where you are change, because you are not a tree!

Dus voor alle dolende dertigers onder ons: Do what makes you happy! Je hoeft niet standaard te zijn. Wat standaard ook is. Je moet jezelf zijn. En met jouw leven doen wat jij wilt. Huisje -boompje-wel/geen beestje of een enkeltje richting de andere kant van de wereld. Het kan en het mag allemaal. We zijn nog maar dertig en hoeven ons leven echt nog niet helemaal uitgevogeld te hebben. Daar hebben we als het goed is nog heel veel jaren de tijd voor. En zo niet, hoe fijn zou het dan zijn dat je kunt zeggen dat je leven geweldig was. Dat je alles eruit hebt gehaald dat erin zat. Go for it!

“Ga ik later een dolende dertiger zijn?”
Voor alle twintigers die dit lezen: maak je borst(je) maar nat. En ook voor jou geldt: Do what makes you happy! En dat is niet altijd wat de maatschappij van jou verwacht. Luister daarom goed naar jezelf en volg je hart.

En de laatste quote, voor sommigen maar vast niet voor iedereen herkenbaar: Normal is sooooo boring!

Liefs van misschien een beetje een dolende dertiger..
jij

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s