De week (#1) van mijn wensen in 2017 voor onze wereld!

Hallo 2017! Nieuwe ronde en nieuwe kansen. 12 maanden met 365 dagen waarin we mooie dingen kunnen doen. Wij met zijn allen. Want wij zijn de maatschappij. Vandaag ga ik even dromen over mijn ideale wereld. En ik hoop dat mijn dromen werkelijkheid worden en niet veranderen in een nachtmerrie. En dat de nachtmerries die er al zijn veranderen in mijn dromen. Want dan zou de wereld nog mooier zijn dan hij nu al is. Mijn wereld, jouw wereld, onze wereld. Ik heb zoveel wensen voor ons allemaal! Doe jij met mij mee?

Ik wens:

 1. Vrede op aarde. Geen oorlog, geen verdeeldheid, geen racisme, geen terrorisme en discriminatie.
 2. Een wereld zonder grenzen. Want de wereld is van iedereen.
 3. Vrijheid in de vorm van geloof. De vrijheid om te geloven wat we willen geloven en het daarbij behorende respect en de acceptatie van iedereen.
 4. Nieuwsgierigheid in de vorm van onderzoeken voordat we veroordelen. Terug naar het kind zijn. Geen meningen en vooroordelen maar interesse in alles wat nieuw en anders is.
 5. Rijkdom als in geluk en gezondheid. Geen groot verschil tussen arm en rijk als in geld. En dat iedereen beschikt over eten, drinken en een dak boven zijn of haar hoofd.
 6. Een wereld zonder hokjes waarin we allemaal gewoon mensen zijn en geen stempel hebben op basis van kleur, ras of geloof.
 7. Liefde, heel veel liefde. Liefde voor elkaar en liefde voor het leven. Liefde voor bekenden en onbekenden omdat we allemaal mensen zijn. Liefde voor de wereld en de natuur. Alleen maar liefde voor alles om ons heen!
 8. Een wereld zonder dierenmishandeling omdat dieren net zoveel recht hebben op liefde, geluk en gezondheid als wij mensen.
 9. Een mooie, veilige en gezonde toekomst voor ons allemaal. Een toekomst die we zelf kunnen en mogen creëren en waarin we rekening houden met anderen.
 10. Werk voor iedereen zodat niemand thuis hoeft te zitten en moet zoeken naar werk dat er niet is.
 11. Een wereld zonder politieke spelletjes als in Amerika en Trump en Rusland en Poetin en de EU en IS. Een wereld die wordt geregeerd op basis van wederzijds respect en samenwerking in plaats van geld en macht.
 12. Een Nederland zonder politieke spelletjes waarin partijleiders geen misbruik maken van de ellende van andere mensen om stemmen te winnen voor de aankomende verkiezingen.
 13. Dat reizen in binnen- en buitenland gratis wordt zodat iedereen de mogelijkheid heeft om onze mooie wereld en bijzondere culturen te leren kennen.
 14. Een wereld waarin we nieuwsgierig zijn naar vreemde talen en gebruiken en deze waarderen en accepteren zonder angst te hebben voor het onbekende.
 15. De invoering van het vak Gelukskunde op basisscholen en middelbare scholen zodat de volgende generaties leren dat gelukkig zijn veel meer is dan mooi zijn van buiten en veel geld hebben.
 16. Een wereld waarin we onszelf kwetsbaar durven op te stellen. Waarin we aangeven als we eenzaam of ongelukkig zijn en daardoor de hulp kunnen krijgen die we willen of nodig hebben.
 17. Respect in alle mogelijke vormen en voor alles wat respect verdient. Respect zonder tunnelvisie en met een open blik. Niet alleen wanneer het uitkomt maar altijd. En voor alles en iedereen wie/dat jij normaal of goed vindt maar ook voor alles wat jij fout of anders vindt.
 18. Een wereld waarin we weer echt gaan leven zonder de hele dag op onze telefoons te kijken. Waar social media een klein gedeelte van ons leven is en niet ons leven beheerst. Waar we om ons heen kijken en erop vertrouwen dat de herinneringen in ons hoofd net zo mooi zijn als de foto’s die we kunnen maken.
 19. Liefde als in monogamie en zonder al te snel opgeven onder het motto: Wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Hoe fijn zou het zijn als er weer voor relaties gevochten wordt omdat de overtuiging van liefde er is. Omdat je bij elkaar wilt zijn ook als het even niet gemakkelijk is.
 20. Een wereld waarin we sterke en onafhankelijke kinderen opvoeden die niet rond hun twintigste al met depressies en burn-outs te maken krijgen omdat ze niet aan de wensen van de maatschappij kunnen voldoen omdat hun ouders wat ze doen en hoe goed ze dat doen belangrijker vinden dan wie ze zijn als mens.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik wens veel en een aantal van mijn wensen zijn bijna onmogelijk of onhaalbaar. Maar toch blijf ik wensen en dromen over een maatschappij waarin we allemaal ons gelukkige zelf kunnen zijn.

Heb jij nog wensen voor onze maatschappij die hier niet bij staan?

maatschappij

Advertisements

One thought on “De week (#1) van mijn wensen in 2017 voor onze wereld!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s