Hij ging vreemd..

Ik durf het haast niet hardop te zeggen maar het is echt waar. Hij ging vreemd. Ik had het echt nooit verwacht. Niet van hem, maar hij deed het wel. Hij ging vreemd. Met wie? Dat maakt niet uit. Waarom? Is volgens mij ook niet van belang. Maar hij deed het wel. Echt. Hij ging vreemd. En daarmee brak hij mijn hart.

Je hoort het zo vaak om je heen. Vriendinnen, familie of collega’s die het zeggen: hij ging vreemd. En als ik ergens een hekel aan heb dan is het wel vreemdgaan. Ook deze keer. Ik zag haar en kon direct al zien dat er iets aan de hand was. En toen kwamen die stomme, maar beroemde of beruchte woorden: hij ging vreemd! En toen was hun relatie over. Van de één op de andere dag. Na zoveel jaar. Ik vond ze echt een geweldig stel samen. Een team. Maar ze waren geen WE meer. Ze waren weer IK en JIJ. Wat voelde ik toch met haar mee. Na zoveel jaar een scheiding en weg de droom van ze leefden nog lang en gelukkig.

En als de scheiding dan na een aantal maanden afgerond is, dan komt het pas. Hij ging vreemd en nu is zij weer alleen. Zij, die mooie en stoere vrouw moet haar eigen leven weer gaan leven. Met liefdevolle en mooie mensen om haar heen. Maar zonder hem. Want hij ging vreemd. Leuke dingen doen met de lieve mensen om je heen maar ook zeker verwerken. Want over vreemdgaan stap je niet zomaar heen. Je kunt het wel proberen maar je komt jezelf volgens mij altijd tegen. Je zelfbeeld als je in de spiegel kijkt maar ook je onzekerheid als die nieuwe leuke man met je wil afspreken. Zelfvertrouwen dat opgebouwd moet worden en het geloof in jezelf dat je terug moet krijgen. Maar ook het leren van wat er gebeurd is. Hij ging vreemd en dat hij dat deed daar kon zij niets aan doen. Maar over de relatie en de manier waarop ze met elkaar omgingen voordat hij vreemdging, daar kon ze wel over nadenken. En van leren. Want hij ging vreemd maar zij moet verder.

Dat hij vreemd ging is gemeen en pijnlijk en kwetsend. Vind ik. Niemand verdient een partner die vreemdgaat. Maar op een gegeven moment is dat geweest. En dan draait het weer om haar. Zij die een frisse en nieuwe start kan maken. Maar ook moet willen maken. Zij die haar kracht moet terugvinden en weer moet gaan bloeien als een mooie bloem. Zij die nog een heel leven voor zich heeft en recht heeft op haar geluk. Maar af en toe ook zeker zal denken: hoe dan? En op die momenten moeten wij er voor haar zijn. Wij, haar vrienden, familie en collega’s.

Hoe dan? Door haar soms met rust te laten als ze weer eens volledig in gedachten grip probeert te krijgen op wat er gebeurt is. En op andere momenten juist met haar in gesprek te gaan. Niet door HEM zwart te maken maar door HAAR op te beuren en te helpen in haar ontwikkeling. Door begrip te tonen maar ook vooral door eerlijk te zijn. Eerlijk over wat je vindt van haar gedachten, gevoelens, angsten en soms misschien zelfs wel vreemde acties. Door haar angsten en onzekerheden te begrijpen. Maar ook door haar het advies te geven dat ze haar angsten onder ogen moet zien. Niet alle mannen zijn zoals hij. Dat ze het vertrouwen in hem kwijt is dat kan, maar het vertrouwen in de man mag ze niet kwijtraken. En moet ze niet willen kwijtraken. Nu niet, dan niet en nooit niet. Ze moet niet alleen willen blijven omdat dit gemakkelijker is. Of omdat dit minder eng is. Ze moet doen wat het beste bij haar past en ze moet zichzelf het beste gunnen. We moeten haar helpen om soms te vechten tegen haar eigen onzekerheden en angsten. Om stappen te maken en om zichzelf te ontwikkelen. Want één ding is zeker: hij ging vreemd maar zij kan nog een mooier persoon worden dan ze nu al is.

*voor alle vreemdgangers en maîtresses en mensen die weleens een scheve schaats gereden hebben de wijze woorden van mijn oma: wat gij niet wil dat u geschied, doe dat ook een ander niet*

jij

Advertisements

4 thoughts on “Hij ging vreemd..

 1. Ik schrok eventjes heel hard! Gelukkig gaat dit verhaal niet over jou.. Al blijft het triest natuurlijk voor de persoon waar het wel om gaat! Mooi blog en mooi verwoord 🙂

  Like

 2. Mooie quote aan het eind! What goes around comes around……vind ik nog steeds een van de betere quotes! Hopen dat dit geldt voor alle vreemdgangers!

  Liked by 1 person

  1. Dank je wel! Iedereen zal zijn redenen hebben en we moeten kwaad niet met kwaad vergelden. Maar goed. Soms zou het wel goed zijn als vreemdgangers een deksel op hun neus kregen..

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s