Ik was op de Internationale Vrouwendag 2017

Woensdag 8 maart 2017: Internationale Vrouwendag in het Nationaal Militair Museum in Soest. Een gewone werkdag maar dan anders. Samen met een collega was ik aanwezig bij een dag vol inspiratie en persoonlijke ontwikkeling voor vrouwen. De belangrijkste boodschap die voorbij kwam: benadruk de gelijkenissen focus je niet op verschillen. Amen! Daar ben ik het volledig mee eens. Het gaat er niet om wat je bent maar om wie je bent. En dat geldt niet alleen voor het verschil tussen mannen en vrouwen maar ook het verschil tussen religie en ras en ga zo maar door. Uiteindelijk zijn we allemaal hetzelfde, we zijn allemaal MENSEN!

Tijdens deze topdag hebben we drie lezingen gehad met drie bijzondere vrouwen die allemaal een bijzondere boodschap hadden. Hierna zal ik de highlights met jullie delen.

Dient het mij?
Sigal Rabinowitz had het over high zijn. High worden van het leven met positiviteit als dealer. Volgens Sigal komt hoe je in het leven staat voort uit patronen en dna. En kinderen nemen deze patronen over. Het mooie van patronen is dat je ze kunt doorbreken. Dit doe je door van je verstand te zakken naar je hart. Omdat je hart altijd de juiste antwoorden geeft. Haar tip: stel jezelf de vraag Dient het mij? Denk eens na over wat je doet en wat jou dat oplevert. Vraag jezelf eens af of je gelukkig wordt van wat jij doet in je leven, op je werk en in je vriendenkring. Geeft de manier waarop je je tijd besteed jou energie? En zo niet wat ga je daar dan aan doen? Mooie vragen die we allemaal weleens aan onszelf kunnen stellen volgens mij.

Wat is jouw verlangen? 
Neske Beks begint met aangeven dat veel mensen eigenlijk alles voor elkaar hebben maar toch missen ze wat doordat ze op zeker spelen. Maar wat is zeker in het leven? Dat is alleen NU. En als morgen komt, dan komt het. Nog beter: morgen bestaat eigenlijk niet want als het morgen is dan is het NU. Volgens Neske zijn we veel bezig met vroeger of later en vergeten we het NU. We hebben traces of desires (sporen van verlangens zoals foto’s en filmpjes) om ons heen en dat zorgt ervoor dat we om kunnen gaan met onze verlangens. Hierdoor laten we ons eigenlijk vangen door de tijd. We bevriezen en doen niet wat we echt verlangen. Neske heeft dat wel gedaan. Zij heeft alles in Nederland achtergelaten en is met haar hippie camper naar Ibiza vertrokken. Haar partner wilde niet mee en is nu dus haar partner niet meer. Zoals ze zelf zegt: we hoorden dus niet bij elkaar want we hadden niet dezelfde verlangens. En ja ze vond het eng en spannend maar het was haar beste beslissing ooit. Misschien moet ik toch ook maar eens aan mijn verlangens gaan toegeven, wat jij?

Wit is ook een kleur.
Sunny Bergman is de vrouw die de achter het zwarte piet moet verdwijnen initiatief zit. Zwarte piet en racisme waren tot vandaag voor mij niet aan elkaar verbonden maar nu begrijp ik dat dit een stuk gecompliceerder ligt. Sunny maakt heel snel duidelijk dat wit ook een kleur is. Door een onderzoek onder 5-7 jarige kinderen van politiek links georiënteerde ouders concludeert zij dat deze kinderen al jong een onderscheid maken tussen wit en zwart. Wit is goed en slim en zwart is stout en niet zo slim. Dit onderscheid komt voort uit de evaluatie van gedrag dat volgens Sunny het basis principe is van racisme. Helden (Sinterklaas bijvoorbeeld) zijn vaak wit en boeven (Zwarte Piet bijvoorbeeld) zijn vaak zwart. Hierdoor geven we kinderen in eerste instantie onbewust racisme mee en geven we later bewust aan dat racisme niet ok is. Bewust willen we niet racistisch zijn maar onbewust krijgen we allemaal racistische trekjes mee vanuit onze opvoeding. Dit gat tussen bewust en onbewust wordt witte fragiliteit genoemd in de wetenschap.

Onze witte huid geeft ons onbewust voordelen zoals Sunny aangeeft. Je hoeft niet na te denken waar je bent en wat je doet. Een bordje met verboden toegang maakt op witte mensen bijvoorbeeld veel minder indruk dan op zwarte mensen. Een witte kleur verschaft je onbewust vrijheid. Je denkt dat deze vrijheid voor iedereen is en dat is een superieur idee. Sunny heeft bijvoorbeeld een onderzoek gedaan in het park. 3 mannen (blanke, getinte en donkere man) proberen een fietsslot van een mannenfiets met kinderzitje open te breken. De blanke man wordt geholpen omdat hij waarschijnlijk zijn sleutel is verloren en voor de getinte en donkere man wordt meerdere keren de politie gebeld. Het is gek dat we denken dat alles dat wij als witte mensen kunnen door iedereen gedaan kan worden.

Racisme wordt volgens Sunny vaak in twijfel getrokken of ontkend. En door dit te doen ontken je de ervaring van een ander en dat kan pijnlijk zijn. Sunny noemt dit micro agressie en is van mening dat racisme wel bespreekbaar gemaakt moet worden. Dit kun je volgens haar doen door het vriendelijk te houden: “Ik vind je geen racist maar je gedrag maakt dat.. en dat vind ik niet prettig. Dat wil ik je meegeven zodat je er misschien in de toekomst iets mee kunt doen”. Op deze manier ga je micro agressie tegen op een constructieve manier.

Conclusie: als je wit bent, ben je niet neutraal of objectief omdat het voor witte mensen die “privileges” hebben heel moeilijk is om in te zien dat zwarte mensen die “privileges” niet hebben.

Nou jullie hebben vast wel in de gaten welke lezing op mij de meeste indruk heeft gemaakt. Het was een mooie en interessante dag waar ik weer even geleerd heb om met een andere blik naar bepaalde dingen in het leven te kijken. Ik houd ervan! En ik hoop jullie ook! Vandaag stop ik bij woensdag en morgen volgt de rest. Het was een heftige week die nog lang niet voorbij is.

Wordt vervolgd..

jij

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s