NLP wat moeten WIJ ermee?

Zoals ik al eerder heb geschreven heb ik 2 dagen een instaptraining NLP gehad. NLP wat is dat en wat moet je ermee? Nou, NLP is de afkorting van Neuro-Linguïstisch programmeren en heeft kort samengevat te maken communiceren. Communiceren met je collega, je kinderen, je partner, je vrienden en je familie. Communiceren met iedereen. Met NLP leer je om je communicatiestijl aan te passen aan de ander en op die manier de relatie te verbeteren en band te versterken met die ander zodat een gesprek beter verloopt. Zo, dat is heel veel informatie in heel weinig woorden. De training die ik gevolgd heb was toegespitst op effectief klantcontact maar de informatie die gegeven is kan ik eigenlijk op alle gesprekken, privé en zakelijk toepassen. Dus daarom deel ik alles wat ik geleerd heb ook met jullie:

Wat heb ik geleerd dan wat zo interessant is? Nou dit:

 • Communicatie is een keuze; hoe jij communiceert en wie jij bent staan los van elkaar. Dus je hoort bijvoorbeeld niet te zeggen: “Jij bent bot” maar “Jij communiceert bot”.
 • Je hebt altijd een keuze en als je je dat beseft kun je groeien als mens. Hierop aansluitend wordt gezegd dat als jijzelf verandert, dat dan alles verandert. Het enige wat je nodig hebt is de wil om te veranderen.
 • Je eigen gedrag en principes kun je aanpassen maar het gedrag en principes van een ander kun je niet aanpassen. Dat kan die ander alleen zelf doen.
 • Wat je ziet en wat je ergens van vindt wordt gevormd door jouw model van de wereld. En jouw model van de wereld komt tot stand door je opvoeding en je omgeving. Dit kun je onderverdelen in BIO:
  – B(eschrijving): bijvoorbeeld “Dat is een auto”
  – I(nterpretatie): bijvoorbeeld “Dat is een BMW”
  – O(ordeel): bijvoorbeeld “Dat is een lelijke BMW”
  Als je je bewust bent wanneer je de B, I of O gebruikt, of kunt gebruiken, in een gesprek kun je meer uit een gesprek halen en een gesprek beter sturen.
 • NLP is gericht op rapport maken en dat houdt in dat je aansluiting vindt bij elkaar waardoor je een goed gesprek kunt voeren. Dit doe je door inzicht te krijgen in de manier van communiceren van de ander. Denk hierbij aan houding, handgebaren, intonatie, volume, mimiek, ademhaling, wissel van houding en ritmiek. Maar kijk ook vooral naar VAK: is iemand Visueel, Auditief of Kinesthetisch? Iets simpeler is het voorkeurszintuig van de ander: zien, horen of voelen? Een kort voorbeeld: als iemand als voorkeurszintuig zien heeft dan zegt die persoon als snel: “Zie je wat ik bedoel?” en als de ander dan zegt “Voel je wat ik bedoel?” dan vind je niet zo eenvoudig aansluiting bij elkaar. Maar dit kan veel verder gaan. Kinderen die als voorkeurszintuig zien hebben leren makkelijker door te zien (uitleg met plaatjes) en hebben vaak moeite met leren door te luisteren (uitleg zonder plaatjes). Op sommige basisscholen wordt al gericht aandacht besteed aan de voorkeurszintuigen van kinderen in de ontwikkeling van hun vaardigheden.
 • Vul niet voor een ander in wat wel/niet interessant is want dat weet je niet. Alleen de ander weet wat hij/zij interessant vindt.
 • Als je het idee hebt dat je geen aansluiting op elkaar hebt gevonden in een gesprek kun je altijd de vraag: “Welke belangrijke vraag heb ik nog niet gesteld?” stellen. Op die manier geef je de ander in ieder geval de ruimte om alles te delen wat hij/zij wil delen.
 • Wat vaak gebeurt is dat mensen proberen begrip voor je situatie te hebben en je op die manier willen helpen terwijl ze je dan juist niet helpen. Voorbeeld: je 16-jarige dochter/nichtje/buurmeisje heeft liefdesverdriet nadat haar eerste echte liefde de relatie heeft verbroken. Haar wereld vergaat en ze is heel dramatisch en verdrietig en wil helemaal niks. En jij geeft aan dat je hem eigenlijk ook niet zo leuk vond en dat er zoiets bestaat als geen hand vol, maar een land vol. Door dit te doen contrasteer je en geef je haar het gevoel dat haar gevoel en probleem niet serieus zijn. Je zou dan beter kunnen zeggen dat je het heel rot voor haar vindt en dat je begrijpt dat ze nergens zin aan heeft. En je zou zelfs kunnen zeggen dat ze misschien wel nooit zo’n leuke jongen als dit weer vindt. Door dit te doen spiegel je haar gedrag en motiveer je haar om iets met haar gevoel te gaan doen. Pas wel op dat je serieus en begripvol blijft en niet sarcastisch wordt.
 • Waar je ook naar kunt kijken als je met iemand in gesprek bent zijn de metaprogramma’s. Ook daarop kun je je aanpassen zodat een gesprek makkelijker verloopt. Er zijn veel meer metaprogramma’s maar onderstaande worden het meeste gebruikt:
  Is iemand globaal of gedetailleerd?
  Vertelt iemand to the point en precies genoeg of juist heel uitgebreid?
  Is iemand proactief of reactief?
  Praat iemand snel en met armgebaren of is iemand rustig en nadenkend?
  Is iemand benaderend of vermijdend?
  Benaderend heeft betrekking op ontwikkelen en vermijdend heeft betrekking op
  dingen bewust niet doen
  Houdt iemand van gelijkheid of verschillen?
  Wil iemand veranderingen of juist niet?
  Praat iemand over opties of procedures?
  Vertelt iemand over nieuwe plannen en ziet deze kansen en mogelijkheden of
  vertelt deze stap voor stap en chronologisch?
  – Ligt de focus van iemand op intern of extern?
  Weet iemand dat hij/zij het kan of heeft hij/zij feedback van anderen nodig?
 • Als laatste hebben wij ons tijdens de cursus gefocust op waarnemen. Wanneer er iets gebeurt kun je dit vanuit je eigen standpunt bekijken, je kunt het vanuit het standpunt van de ander bekijken en je kunt het ook observeren van afstand. Door vanuit deze 3 punten een situatie te bekijken of te evalueren krijg je inzicht in wat er gebeurt en word je je bewust van meer dan alleen je eigen gedachten en gedrag. Dit kan erg handig zijn, vooral als een gesprek totaal niet goed is verlopen.

Denk je nu: dit is best wel interessant! Dan ben ik het ten eerste heel erg met je eens. En ten tweede kan ik je dan aanraden om eens te googelen op NLP. Er worden heel veel NLP cursussen gegeven en er zijn ook heel veel boeken geschreven over NLP. Ikzelf heb het boek De kleine NLP voor dummies besteld via bol.com.

Nou dat was het alweer!

Foto 26-02-17 20 40 25

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s