Als je denkt dat je relatie over is..

Een relatie is een naar mijn mening een verbintenis tussen twee personen. Een band, een klik, een magie. Iets. Iets bijzonders. Tenminste wat mij betreft gaat het om twee personen want soms zijn er meerdere mensen betrokken bij een relatie. En dan gaat het meestal fout want dan hebben we te maken met een typisch geval van een vreemdganger. Met dat soort mensen heb ik dus een enorme moeite en voor dat soort mensen heb ik weinig tot geen begrip en 0,0 respect. Vooral ook omdat “de vreemdgangers” vaak allerlei excuses hebben waarmee ze een verhaal in hun hoofd creëren waardoor het net lijkt alsof het wel begrijpelijk is dat ze vreemdgaan. Daar is ie weer: wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet! Maar goed een relatie is dus wat mij betreft iets bijzonders tussen twee mensen en dat betekent ook dat die twee mensen als enige kunnen bepalen wat goed of fout is in hun relatie. Is het voor hun ok, dan is het ok. Wat andere mensen er van vinden zou niet van belang moeten zijn. En volgens mij is dat ook direct de grootste uitdaging als je een relatie hebt: doen wat voor jullie goed voelt en niet nadenken over wat andere mensen daarvan vinden. Want als we ergens goed in zijn op deze wereld dan is het wel elkaar veroordelen.

Zoals de meesten van jullie wel weten gaat het er in mijn “grenzeloos verliefd” relatie beroerd aan toe op het moment. En ik denk dat ik nu op een punt ben dat ik goed onder woorden kan brengen waar het naar mijn mening misgaat. Misschien dat jullie nog tips & trucs hebben of mij een andere zienswijze kunnen geven. Als je maar wel belooft dat je mij/ons niet veroordeelt want dat helpt ons niet. En geloof mij, we doen allebei onze uiterste best. Zoals Brené Brown in haar boek Sterker dan ooit (boekentip!) omschrijft: je kunt ervan uitgaan dat iedereen altijd zijn/haar uiterste best doet. Dat een ander jouw uiterste best doen niet accepteert is het probleem van de ander en niet van jou. Probeer deze gedachte maar eens toe te passen als je je aan iemand irriteert. Het heeft mij echt al een aantal keren geholpen om te relativeren als ik geïrriteerd was.

Maar goed, ik deed dus mijn uiterste best en de mister deed naar zijn mening dus ook zijn uiterste best. Maar ik vond dat niet genoeg. Nadat we half januari te horen kregen dat hij zijn tweede poging van het examen ook niet gehaald had en dus zijn verblijfsvergunning niet kon aanvragen werd het allemaal een stukje ingewikkelder. We waren ervan overtuigd dat het examen gehaald was en waren allebei enorm teleurgesteld. De mister zei dat hij weer zou gaan studeren zodat hij op korte termijn nog een keer examen kon doen maar ging “struisvogelgedrag” vertonen en had zijn focus vooral op zijn werk, de Champions League, de Europa League en zijn familie en vrienden in Tunesië. En ik? Ik was bezig met het bedenken van oplossingen zodat we toch snel samen konden beginnen hier in Nederland. Ik zocht alle mogelijkheden op het internet en googelde me een ongeluk. Ik heb bijna alle buitenlandse partner en grenzeloos verliefd forums gezien en daar werd ik echt niet vrolijk van. Ik heb zo’n hekel aan de “grenzeloos verliefd stempel”. Verschrikkelijk!

Het idee was om toch opnieuw een toeristenvisum aan te vragen zodat mijn lief hier vanaf 31 maart 2017 weer drie maanden kon zijn. Studeren en samen alles regelen voor ons nieuwe huis en dan (hopelijk) nog een laatste keer examen doen. Dus ik deed weer een rondje werk en gemeente Losser met mijn papieren en mijn lief ging zijn verlofpapier inleveren bij zijn baas. Jaja, de Tunesische baas. Maar deze beste baasman had problemen met zijn kantoorruimte en na 2 weken was het formulier dus nog niet getekend. En mijn lief zou mijn lief niet zijn als hij gewoon rustig afwachtte in plaats van dat hij zijn baas zou stalken zodat hij zijn verlofpapier zou krijgen. 31 maart 2017 kwam snel dichterbij en aangezien het aanvragen van een visum ongeveer twee weken duurt werd ik lichtelijk neurotisch en irritant. Maar nogmaals: we deden dus allebei op onze eigen manier onze uiterste best al vond ik zijn uiterste best eigenlijk helemaal niet goed genoeg. Ik probeerde rustig te blijven en erop te vertrouwen dat mijn lief alles in orde zou maken.

Omdat gezamenlijke vrienden van ons, ook een Nederlands-Tunesisch stel, op dat moment in Tunesië waren belden ze mijn lief om te vragen of hij zin had om samen koffie te drinken. En dat had hij. Al vond hij het wel een beetje spannend, want waar zouden ze het over gaan hebben. Zo’n held is hij nog niet hoor! Uiteindelijk werd het een mannenavondje met koffie, voetbal en goede gesprekken. Een mannengesprek is soms gewoon beter dan een gesprek met mannen en vrouwen. En soms is het gewoon heel fijn als je als vrouw een avondje alleen kunt zijn toch? Mijn lief vertelde dat hij vertrouwen had in onze relatie en dat hij en ik bezig waren om alles te regelen. En hij gaf vooral ook aan dat hij er klaar voor was. Geweldig toch! Mijn lief vond het een geweldig avondje en was erg blij dat hij gegaan was. Maar hij had mij blijkbaar niet alles verteld over die avond..

Die gezamenlijke vriend van ons had namelijk ook aangegeven dat hij misschien eens over zijn Facebook gedrag na moest denken. Mijn lief is namelijk nogal fanatiek met selfies, reacties, likes en dingen delen op zijn Facebook. Hij heeft meer dan 3000 “vrienden” op Facebook en maakt veel gebruik van Messenger. En dat is nu net een dingetje. Of misschien wel een DING. Een terugkomend gedoetje in onze relatie zeg maar. Of zoals mijn broertje het zo mooi verwoorde: Facebook hangt al sinds het begin als een schaduw over jullie relatie heen. Als een donkere wolk zeg maar gerust.

De dag nadat mijn lief koffie had gedronken met deze gezamenlijke vriend reageerde hij op Facebook op een paar Tunesische meiden en ik zag dat en vond dat dus niet leuk (dit klinkt echt heel kinderachtig realiseer ik me nu). Op de één of andere manier had ik een voorgevoel dat ik als een FBI agent ergens naar op zoek moest gaan en binnen vijf minuten werd mijn gevoel bevestigd en vond ik dus die domme/stomme/belachelijke reacties. Openbaar op Facebook en zonder schaamte. Ik zat in de bus en was zo boos, verdrietig en teleurgesteld dat ik vergat bij mijn halte uit te stappen. Direct sloeg al het gedoe op mijn eetlust en mijn hartslag was 200+ (als dat al kan). Ik zou natuurlijk geen goede FBI agent zijn als ik mijn lief niet met deze achterlijke actie confronteerde. Maar hij was weer eens druk op het werk en verbrak de verbinding. Maar ik ging verder. Ik vroeg één van de Tunesische meiden via Messenger naar het hoe, wat en waarom  en haar reactie: sorry, het was gewoon een grapje, maak je niet druk! En ik vroeg aan de vrienden van mijn lief wat zij ervan vonden. Zij gaven mij gelijk en zeiden dat dit allesbehalve leuk en aardig was. En mijn lief? Die zei dat het een grapje was en was boos omdat ik hem niet vertrouwde. En daarna bleef hij stil. Daar waar we de afgelopen 3,5 jaar voor 10 jaar gediscussieerd en geruzied hebben over van alles en nog wat dat met deze relatie op afstand te maken heeft, bleef het nu stil. Doodstil. En dat was 16 maart 2017.

Jullie raden het al: de visum werd niet aangevraagd. Ik besloot namelijk hetzelfde te doen als mijn lief. Na 3,5 jaar voor hem door het vuur te zijn gegaan wilde ik dat hij een keer iets deed. Ik wilde dat hij mij zou laten zien dat ik zijn alles was. Dat hij ervoor ging, voor dat leven samen, en dat hij er vertrouwen in had. Maar dat gebeurde niet. Het bleef stil. Doodstil. Verschrikkelijk stil! Nu twee maanden later kan ik zeggen dat het een beetje went. Maar aan de andere kant ook helemaal niet. Mijn lief zit in mijn hoofd en mijn hart. Ik denk bij alles wat ik doe aan hem. De hele dag. En ik heb continu het gevoel dat hij binnenkort in één keer voor mijn neus zal staan. Maar ik weet ook dat die kans heel klein is en dat ik er aan zal moeten wennen dat deze relatie waarschijnlijk over is.

Door een stomme ruzie over Facebook denken jullie nu waarschijnlijk. Maar voor mij is Facebook echt een dingetje. Ik heb zoveel moeite met sommige mensen op Facebook. Mensen die zichzelf niet zijn en de hele dag leuke dingen op Facebook plaatsen terwijl ze juist helemaal geen leuke dingen doen. Mensen die dingen op Facebook zetten om andere mensen te irriteren of om reacties uit te lokken. Mensen die Facebook als verkapte datingsite gebruiken en (stiekem) chatten via Messenger wat natuurlijk totaal onschuldig is. Yeah right! Totaal onschuldig. Ik heb altijd geleerd: zodra je dingen doet die je verbergt voor de ander is het niet onschuldig meer. Denk daar maar eens over na.

En dan hebben we dus nog Facebook in Tunesië. Tunesië een moslim land waar daten in het openbaar soms nog een dingetje is. Dus chatten via Facebook is dé ideale optie. Hoe meer vrienden je op Facebook hebt hoe populairder je bent. Selfies maak je de hele dag en dan het liefst met dure auto’s (lees: BMW), luxe nep tassen, veel make-up en weinig kleren. Het nieuwe sexy! Op deze manier denkt iedereen dat je een geweldig en goed leven hebt. En een relatie is vaak ook niet openbaar (op Facebook) in Tunesië. Want een relatie is privé en wordt vaak pas openbaar als je je gaat verloven. Waarom? De één zegt traditie, de ander zegt geloof en weer een ander zegt dat niemand je iets gunt en dat je daarom maar je relatie geheim houdt. Kunnen we ons hier bijna niet meer voorstellen hè? Dat je in werkelijkheid eigenlijk helemaal geen vrienden hebt en niemand kunt vertrouwen omdat het voor iedereen de normaalste zaak van de wereld is om geheimen te hebben maakt natuurlijk niet uit. Het gaat meestal om de buitenkant en niet om de binnenkant in Tunesië. En dat de werkelijkheid is dat je geen cent hebt om je kont te krabben maakt dus helemaal niet uit zolang je maar populair bent op Facebook.

Zo werkt het bij mij dus niet! Bij mij gaat het om de binnenkant. En om what you see is what you get. Nooit maar dan ook nooit zal ik me anders voordoen dan ik ben. Ik ben trots op wie ik ben en ik ben gelukkig met mezelf. Ik heb mezelf en mijn leven geaccepteerd en doe iedere dag mijn best om mijzelf en mijn leven verder te ontwikkelen. Mijn leven draait om geluk en liefde en ik weet dat ik dat niet ga vinden in geld, luxe artikelen, dure auto’s of Facebook vrienden. Ik heb echt alles geprobeerd voor mijn gevoel: wel vrienden op Facebook met de mister, geen vrienden op Facebook met de mister, de mister blokkeren op Facebook, de mister niet blokkeren op Facebook, vrienden zijn met vrienden en vriendinnen van de mister op Facebook, geen Facebook op mijn telefoon en ga zo maar door. Maar ik blijf gewoon dat nare en onrustige gevoel houden omdat onze relatie niet openbaar is en zichtbaar is voor iedereen.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben nog steeds van mening dat mijn lief een heel mooi persoon is on the inside. Maar die uiterlijke schijn en zijn Facebook gedrag, daar kan ik dus niets mee. Ook al weet ik dat hij zijn uiterste best doet, voor mij is het niet goed genoeg. En ja, ook ik heb mijn minpuntjes maar één ding heb ik niet en dat is aandacht (nodig) van andere mannen dan de mijne. Dat vind ik zoooo niet nodig en zoooo respectloos. En dat ik er zo over denk heb ik dus ook aangegeven bij mijn lief. Eigenlijk al meerdere keren de afgelopen 3,5 jaar. En iedere keer kregen we er opnieuw gedoe over maar begreep hij het aan de andere kant ook wel weer. En elke keer zei hij dat hij het wilde veranderen maar dat hij daar tijd voor nodig had. Maar uiteindelijk veranderde er iedere keer niets.

En dit keer was de druppel. De druppel die de emmer deed overlopen. En nu zijn we dus twee maanden verder en weten we niet meer van elkaar wat we doen en waar we zijn. Hebben we geen beeld en geen geluid en doen we allebei ons eigen ding. Zijn we eigenwijs of is dit zoals het voor ons zou moeten gaan? Dat is de vraag. Ik geloof wel in het lot en het feit dat je pad uitgestippeld is in je leven. Maar het gevoel dat ik 1 juli 2017 alleen in mijn huis zal slapen kan in nog niet bevatten.

Is het over? Of is het to be continued?

ik-2

Advertisements

2 thoughts on “Als je denkt dat je relatie over is..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s